HAON - Kultúra

2018.07.28. 18:55

Egy évtized mesterművei mutatkoznak be a fővárosban

Budapest - Ötszáz népi kézműves több mint háromezer-ötszáz alkotása a Műcsarnokban.

Budapest - Ötszáz népi kézműves több mint háromezer-ötszáz alkotása a Műcsarnokban.

Még egy szűk hónapig tart nyitva az a fővárosi kiállítás, amelyen Hajdú-Bihar megye népi kézműves alkotóinak munkái is megtekinthetők. Kéz-mű-remek címmel első alkalommal szerveztek meghívásos népművészeti tárlatot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére, a Műcsarnokban. „Ez a művészeti ág eddig soha nem kerülhetett ebbe a kiállító térbe” – hangsúlyozta Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke az áprilisi megnyitón. A 2018-as Nemzeti Szalon a Magyar Művészeti Akadémia legfontosabb éves rendezvénye. A bemutatott alkotások ihlető forrása a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi paraszti tárgyalkotó művészete, illetve a történeti kézműipari hagyománya. A kiállítás honlapján a szervezők 12 terembe invitálnak. Azt ígérik, a tárlat kurátorai betekintést nyújtanak a táncházmozgalom kezdeteibe. Majd teremről teremre reprezentálják, hogy a hagyományos paraszti kultúrából merítő kortárs kézművesség miképpen teheti szebbé, gazdagabbá mai életünket; megmutatják népművészetünk gazdagságát, sokszínűségét. Bemutatkoznak azok a kortárs kézművesek, akik míves remekeikkel az elmúlt 5-10 évben a legfontosabb szakmai pályázatokon kiváló eredményeket értek el. A tárlat ideje alatt arra is lehetőség nyílik, hogy az érkezők megtekintsék és kipróbálják a kézművesség fortélyait, különleges hangszereket szólaltassanak meg, vagy egy-egy jeles naphoz kötődő programsorozaton közös táncban, éneklésben vegyenek részt.

Hímzőink, faműveseink

Ahogyan azt a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület közleményében olvashatjuk: a kiállítás igen népszerű a hazai és külföldi érdeklődők körében egyaránt. A Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola igazgatója, dr. Takácsné Baranyai Etelka nyilatkozata szerint az intézmény jelenlegi, hajdani diákjai és oktatói közül 51 művész munkái láthatók, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületből 35 alkotó remekeit állították ki, közöttük hímzők, szövők, faművesek, bőrművesek, viseletvarrók, szűrrátétesek, fazekasok, csont és szarufaragó, ötvös, pártakészítő, mézeskalácsos mesterek munkáit. A Kéz-mű-remek című kiállítás augusztus 20-ig várja a műkedvelőket a Műcsarnokban, Budapesten, a Hősök terén.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!