HAON - Kultúra

2018.04.02. 09:24

„Keresztet hordozunk mindannyian”

Nyíracsád - Gyermekek járták végig a keresztutat Nyíracsád római katolikus templomában.

Nyíracsád - Gyermekek járták végig a keresztutat Nyíracsád római katolikus templomában.

Nagypéntek délután, a sírba-tételi szertartás előtt a nyírségi település római katolikus templomában összegyűlt hívek előtt gyermekek jelenítették meg Jézus keresztútjának állomásait. A 14 stáció alatt Krisztus kínszenvedésének és kereszthalálának története elevenedett meg a hívek előtt: ahogy Pilátus halálra ítéli Jézust, aki a vállára veszi a keresztet, majd elesik azzal. Találkozik szent anyjával, Máriával, majd Cirenei Simon segít a kereszthordozásban, Veronika pedig kendőt nyújt a szenvedőnek. Jézus másodszor is leroskad, bűnbánatra inti a síró asszonyokat, majd újra elesik. Megfosztják ruháitól, keresztre feszítik és meghal. Mária ölébe veszi szent fiát, és sírba teszik a holttestet.

Példákkal segítettek

A narrátorok előolvasták az egyes stációk történéseit, majd a gyermeki létet érintő, a gyermekek számára is jól érthető példákkal vitték azt közelebb a mai kor emberéhez. A passiójáték végén minden résztvevő gyermek Jézus keresztfájára tűzte saját kis keresztjét, majd a felolvasó a következőket mondta erről: – Jelezzék ezek a keresztek, hogy nem vagyunk egyedül nehézségeink viselésében. Jézus, az Isten fia segít hordozni azokat. Ha egyesítjük áldozatainkat az övével, bizalommal remélhetjük, hogy feltámadásában is részesedhetünk – hangzottak a záró gondolatok. A passiójátékra Nagy Attiláné hittanár készítette fel a gyerekeket.

- Kedves Zilahi Enikő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!