HAON - Kultúra

2018.04.27. 18:33

Hasznos a települések közötti kapocs

Hajdú-Bihar - A kultúrára és a hagyományok ápolására épülnek a helységek közötti együttműködések.

Hajdú-Bihar - A kultúrára és a hagyományok ápolására épülnek a helységek közötti együttműködések.

Hajdúsámsonnak közel másfél évtizede van testvértelepülési kapcsolata, ugyanis 2005-ben a bulgáriai Belenével, majd 2014-ben a romániai Csíkszentdomokossal kötöttek kontaktust. Antal Szabolcs polgármester válaszában kifejtette, pályázatokon keresztül rendszeresen részt vesznek és közösen szervezik egymás városnapjait, kiállításokat rendeznek, és ellátogatnak a közös kulturális eseményekre.

A kapcsolat nem csak az önkormányzati képviselőkre korlátozódik, hiszen a civil szervezetek tagjai, például a Muskátli Népdalkör, az Öltögetők Klubja vagy az általános iskola tanulói folyamatosan vendégeskednek a közös rendezvényeken.

A polgármester kifejtette, a továbbiakban is szeretnék fenntartani a jó kapcsolatot mind hagyományőrzés, mind kulturális téren. A jövőben pedig még többet dolgoznak majd azon, hogy még több területen ápolhassák a kapcsolataikat.

Dolgoznak rajta, hogy legyen

Nyírmártonfalvának jelenleg nincs testvértelepülése, ám egy ideje már folyik az egyeztetés egy partiumi településsel a kapcsolat felvételéről. Az önkormányzatok a tárgyalásokon már túl vannak, így csak a papírmunkák vannak hátra, éppen ezért még nem látja időszerűnek a helység megnevezését Kövér Mihály Csaba polgármester. A faluvezető elmondta, soha nem volt még testvértelepülésük, éppen ezért gondolták úgy, hogy ideje lenne már szert tenni rá. Kifejtette, az egyik legfőbb szempont az volt, hogy közel legyen, hiszen könnyebb úgy fenntartani a jó kapcsolatot, ha nem kell sokat utazni a két helység között.

– Mindenképpen jó ötletnek tartom a testvérvárosok meglétét, hiszen közösen tudunk rendezvényeket szervezni, és kölcsönösen tudjuk egymás eseményeit támogatni, látogatni, és tanulhatunk egymástól. Véleményem szerint a kisebb települések között, mint amilyen Nyírmártonfalva is, személyes ismeretségek révén valósulhat meg egy ilyen együttműködés. A mi esetünkben a jegyzőnk, és az ottani polgármester ismeri egymást már régebbről, így nem volt kérdés, kit választunk testvértelepülésnek – fogalmazta meg a polgármester.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!