HAON - Kultúra

2018.03.12. 14:32

Legolas és Arwen kardja Balmazújvárosban

Balmazújváros - Először csak a családnak készített kardokat a balmazújvárosi mester.

Balmazújváros - Először csak a családnak készített kardokat a balmazújvárosi mester.

A balmazújvárosi születésű Koroknai Sándor és felesége, Deli Mária alkotásait bemutató, a történelmi századokat felölelő kiállítás ezúttal Püspökladányban, az Ifjúsági Házban mutatkozott be. Márkus Gábor alpolgármester köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a több mint félszáz kardot, szablyát, kést és egyéb harci eszközt, viseletet tartalmazó-, szépen berendezett és igényes, történelmi hitelességgel elkészített kiállítási anyag minden korosztály számára érdekes lehet.

Korhű ruházatban

Koroknai Sándor elmondta, hogy a kardkészítés ötlete 2008-ban fogalmazódott meg benne. Először csak a családnak, kedvtelésből, majd a sikeren felbuzdulva egymás után készítette a történelmi korszakoknak megfelelő, ám a mai kor eszközeivel és anyagaival kialakított fegyvereket. Kedvence a szamurájkard, de megtalálható a gyűjteményben a Gyűrűk Urából ismert Legolas és Arwen kardja is. A korhű ruhákba, páncélzatba felöltöztetett torzók szemléltetik az akkori viseletet.

A Kard és Pajzs kiállítás 2018. március 23-ig tekinthető meg.

- Tányér József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!