HAON - Kultúra

2018.02.18. 21:39

Dísztányérok és csuprok bűvöletében

Pocsaj - A gyűjteménye nem nagy, de annál nagyobb becsben tartja tulajdonosa.

Pocsaj - A gyűjteménye nem nagy, de annál nagyobb becsben tartja tulajdonosa.

Halász Zsigmondné pocsaji lakos a dísztányérokat, csuprokat gyűjti, de már nem nagyon van helye, ahová tehetné kedvenceit. A konyha falán díszelgő edények közel 120 évesek, vásárolta azokat egy idős nénitől, aki annak idején menyasszonytáncba kapta. – Ágnes néni 17 évesen ment férjhez, 83 évesen halt meg, 1969-ben. Még élt, amikor megvettem tőle a tányérokat, költözés miatt eladta 5 forintért darabját, ami akkor nagy pénz volt – emlékezett vissza Aranka néni.

Édesapja öröksége

A közel 30 darabos gyűjteményben tányér, bögre is fellelhető. Volt, amit cserélt, de legtöbbet maga szerezte be, vásárolta. Egy 1883-ból való Zsolnay porcelán bögre a falon díszeleg. Ezt a darabot egy kismarjai volt kollegájától kapta. Aranka néni gyűjteményének van olyan darabja, amely az egykori pocsaji Zichy-kastélyból származik, egy akkori cselédtől kapta. A fal másik oldalán édesapja, Bácsó Sándor hagyatékát őrzi: pásztorbotok, ostorok, dudák, rézcsengők – édesapja a falu csordása volt, onnan az örökség. Ugyancsak a fal ékessége a szarvasagancs és a doxa óra, ezeket a hadifogságból hozta az édesapja. Az óra üzemképes, és bizonyosan értékes. Egy másik asztalon Miska-kancsók díszelegnek. Ezeket szintén örökölte vagy ajándékba kapta. Az örökségek, dísztárgyak mindegyikéhez köti valamilyen emlék, azért is vannak rendben, ízlésesen elrendezve a falon.

- Nagyné Kelemen Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!