HAON - Kultúra

2018.02.26. 13:17

Disznótorosok esztári találkozója

Esztár - Harmadik éve rendezik meg Esztárban a Tor-Mámor fesztivált, ahol a disznótoros étkeké a főszerep.

Esztár - Harmadik éve rendezik meg Esztárban a Tor-Mámor fesztivált, ahol a disznótoros étkeké a főszerep.

Esztáron már pénteken óriási kocsonyákat készítettek, több adagot, hogy a szombati disznótoros napon kóstolhassanak, vásárolhassanak belőle a látogatók. Fekete János főszakács elmondta, a hozzávalók összedarabolása, előkészítése egy egész napot vett igénybe.

Azonban nemcsak kocsonyák készültek, hanem egyéb finomságokkal is várták a fesztiválra érkezőket: sült kolbászt, hagymás vért, pirított májat, tepertőt, toroskáposztát, és még más különleges ételt is lehetett kóstolni, amit egy falusi disznótorban szokás elkészíteni.

A csikorgó hideg ellenére többen kilátogattak a bölléres-napra: öt csapat vett részt a főzőversenyen, ahol több kategóriában lehetett nevezni. A zsűri délben kóstolt, délután eredményt hirdetett, és díjazott.

A csapatok főként helyiekből álltak, de messzebbről is jött egy csapat: a 80 kilométerre lévő Karcagról érkező csapat először járt a községben.

A „karcagi fakanálforgatók”, vezetője, Ferenczi Béla elmondta, hogy az önkormányzat meghívásának tettek eleget, és örülnek, hogy eljöttek; jó a hangulat a rendezvényen.

Ferenczi Béla, a „karcagi fakanálforgatók” csapatából jól forgatja a fakanalat | Fotó: NKM

Hurkát, kolbászt készítettek, csülökpörköltet, töltött káposztát és orjalevest, reggelire pedig csurgatott kenyeret – természetesen mindegyiket karcagi módon, tudtuk meg az egyébként ismert nótaénekestől.

Csalafinta receptje van

– A csurgatott kenyér a következőképpen készül: kolbász, és szalonna kell hozzá. A kenyérre rátesszük a nyers vöröshagymát, illetve a paprikát, utána ezt lángon megmelegítjük. Egy speciális sütőt körülbelül 200-300 fokra hevítünk, majd beletesszük a hozzávalókat: a szalonnát és a kolbászt, és ha sül, egy kis lyukon a zsírját a kenyérre csurgatjuk: ez a csurgatott kenyér csalafinta receptje – árulta el Ferenczi Béla, a háromfős csapat egyik férfitagja.

A nyíradonyi mesterszakács, Nagy Gyula a verseny végén zsűrizte a finom ételeket, és a díjazottak kupával, oklevelekkel gazdagodtak. A nap végén Mohácsi Brigi koncerttel szórakoztatta a hidegben mulatni vágyókat.

NKM


A díjazottak

A rendezvény végén a zsűri értékelte a kóstolt ételeket, majd győzteseket hirdettek.

Kolbász kategória:

1. hely: a Karcagi Fakanálforgatók

2. hely: Székely csapat

3. hely: Mágus és Csapata

Sült pecsenye kategória:

1. hely: I-Pont csapata

2. hely: Mágus és csapata

3. hely: Mándoki munkaruha csapata

Toroskáposzta kategória:

1. hely: Mándoki munkaruha csapata

2. hely: Mágus és csapata

3. hely: Székely csapat

A különdíjat a karcagi Fakanálforgatók csapata kapta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!