HAON - Kultúra

2018.02.11. 14:39

A pecsenye illata járta be a szentpéterszegi faluközpontot

Szentpéterszeg - A Faluház minden termében nagy volt a sürgés-forgás szombaton a XII. Hurka- és Kolbásztöltő Fesztiválon.

Szentpéterszeg - A Faluház minden termében nagy volt a sürgés-forgás szombaton a XII. Hurka- és Kolbásztöltő Fesztiválon.

Ennyi embert nagyon régen lehetett látni a bihari település közművelődési intézményében, hiszen 24 csapat nevezett a fesztiválra; és persze olyanok is voltak, akiket kizárólag a kíváncsiság és a finom ételek csábítása hozott el a Faluházba.

"Exportálták" az ötletet

Haladjunk azonban az események sorrendjében, hiszen ennyi ember számára színvonalas programot rendezni, őket vendégül látni nem egynapos feladat. Mint az a Hurka- és Kolbásztöltő Fesztivál előtt szereplő "XII"-es számból egyértelműen kiderül, a Szentpéterszegiek Baráti Körének Egyesülete ötlete élet-, sőt fejlődő képesnek bizonyult, amikor 11 esztendővel ezelőtt, a jelenleginél sokkal szűkebb körben első alkalommal rendezte meg a falu és környéke disznótoros hagyományainak őrzésére hivatott fesztivált. Idővel egyre többen csatlakoztak a felhíváshoz, és persze Szentpéterszeg testvértelepülései - a partiumi Kémer és Szentjobb - mellett az utóbbi években Magyarremete, mint partnerfalu is résztvevőjévé vált az eseménynek. Mi több, a szentpéterszegi fesztiválból ötletet merítve, azt mintegy "lemásolva" Szentjobb a hétvégén megrendezi a saját hurka- és kolbásztöltő fesztiválját, amire természetesen hivatalos Péterszeg is.

Fotók: Kovács Péter

Igazgató úr csülökpörköltje

A verseny lényege - tudtuk meg Vadászné Marikától, a Faluház vezetőjétől -, hogy a benevezett csapatok 2-2 kilogramm hurka és kolbász alapanyagot kapnak, azt a szokásuknak megfelelően fűszerezik, majd a kész disznótorosból egy-egy arasznyit visznek zsűrizésre. A versenybe nevezett összes kolbászt, majd hurkát a versenyfeltételek egyenlőségét szem előtt tartva egyszerre sütik meg, és a disznótoros mintákat csupán számokkal ellátva tálalják fel a szakemberekből álló zsűrinek. Az összesített eredmény alapján ítélik oda a vádorserleget (ezt tavaly Tépe vihette haza), és hirdetnek eredményt hurka- és kolbász kategóriában is. A disznótor elhagyhatatlan kelléke a fogópálinka; ezeket is megversenyeztetik a rendezők.

Ahhoz persze, hogy tudjanak alapanyagot adni a csapatoknak, már öt disznónak az életét kellett adni pénteken. A vendégek távolabbról már a fesztivál előtti napon megérkeztek, segítettek az előkészületekben, majd este Szabó Sándor nyugalmazott iskolaigazgató csülökpörköltje és forraltbora mellett jót beszélgettek.

A vendégek reggelire hagymás vért, sült hurkát és kolbászt kaptak, míg az ebéd az ugyancsak Biharra jellemző disznótoros menü volt: orjaleves, toroskáposzta és sültpecsenye. Az ételek mellé műsort is kaptak a fesztivál résztvevői. A nagyterem színpadján egymást váltották a fellépők, köztük Balogh Brigitta, Szentpéterszegről származó énekes új formációjával, a Rockhangzás zenekarral, a Fiatal Énekesek klubjának tagjai, illetve Márió, a harmónikás és a mulatós nótákat előadó Postás Józsi.

HBN-KZS


Megtetszett, indultak a versenyen

A versenyző csapatok között ott volt a Famylia elnevezésű is. Egyik tagja, Bördős Sándorné elárulta, hogy a Szentendrén élő rokonokkal együtt, mint érdeklődők, korábban is megfordultak már a hurka- és kolbásztöltő fesztiválon. Ez annyira megtetszett nekik, hogy az idén már úgy gondolták, kipróbálják magukat, és elindulnak a versenyen.

Egy másik asztalnál Gazsó Sándorral elegyedtünk szóba, ő a Szentpéterszegi Polgárőrök csapatát erősítette. - Minden alkalommal itt voltunk a fesztiválon, sőt a vendégek fogadásában is részt vettünk. Pálinkával és pogácsával kínáltuk az érkezőket. A hurka- és a kolbászkészítést nem cifrázzuk, úgy csináljuk, ahogyan azt a falunkban mindig is készítették. Persze fogópálinkát is hoztunk, ittunk belőle és a zsűrinek is jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!