HAON - Kultúra

2018.01.27. 13:17

Ősszel szeretnék avatni a köztéri alkotást Bajomban

Biharnagybajom - Olajbányász emlékművet állítanak a szakmai utódok, a leszármazottak és a bajomi önkormányzat.

Biharnagybajom - Olajbányász emlékművet állítanak a szakmai utódok, a leszármazottak és a bajomi önkormányzat.

Jó szerencsét! Az 1950-es évek óta gyakran hangzott el ez a bányászköszöntés a sárréti településen. Azóta több mint 60 év telt el, de a hálás utókor lelkében még elevenen élnek az Olajbányászat szép napjai. Biharnagybajom és környéke sok, rendkívül kitartó, szorgalmas szakembert adott a magyar olajbányászatnak a szakma minden szintjén. A bajomi kutatások felszámolása után az ország különböző pontjaira kerülve – Hajdúszoboszló, Szeged, Orosháza, Szolnok, Algyő – továbbra is az olaj, a földgáz jelentette számukra nyugdíjazásukig a megélhetést, az embert próbáló munkaterületeken, esőben, térdig érő sárban, tűző napon, a kitörés elfojtása során.

Több szálon szervezik

A dicső múltra emlékmű felállításával fognak emlékezni 2018 októberében a szép korú olajbányászok, feleségeik, gyermekeik, unokáik, testvéreik és a szakma. A méltó ünnepléshez várják az „Olajipar Biharnagybajomban” zárt körű Facebook-csoportban azoknak a személyeknek a jelentkezését, akik szeretnének hozzájárulni az emlékmű, a készülő könyv létrejöttéhez, tárgyi, fotó dokumentumokkal a kiállítás megrendezéséhez.

A szervezőmunkát Somogyi László vállalta magára, aki Biharnagybajomban töltötte gyermekkorát, mert az édesapja ott volt olajbányász. Ő maga is több alföldi olajmezőn megfordult már élete során, ma pedig nyugdíjasként Kecskeméten él.

Lapunk megkereste Somogyi Lászlót, aki elmondta, hogy a köztéri alkotás terveik szerint – hasonlóan a többi ilyen jellegű emlékműhöz – egy robosztus szikla lesz, amelyen a kőolajbányászathoz kapcsolódó, valamilyen vastárgyat kívánnak elhelyezni.

HBN–PI


A szervező, Somogyi László elérhetőségei

telefonon:

  • 06/30–370–8185
  • 06/76–471–084
  • e-mail címen:

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!