HAON - Jegyzet

2008.06.21. 08:13

Oszd meg és uralkodj - választások Romániában

<p>Debrecen - Az erdélyi magyarságnak is egységességre, békességre, optimizmusra van szüksége, nem fontoskodó haszonlesőkre! Legalább a határon túli magyarokon ne nevessen Európa - írta a Haonnak Kolozsi Péter</p>

„Egészen az legutóbbi időkig senkinek sem okozott problémát, hogy kinek is szurkoljon innen az anyaországból, ha Erdélyben választásokat tartottak: természetesen a magyar indulóknak, akikből eddig minden választási körzetben egy volt, szemben a több román jelölttel.

A romániai magyarok érdekeit 1989 óta képviselő RMDSZ szép eredményeket tudott felmutatni a korábbi választásokon, példának okáért, olyan településeken is magyar polgármestert választottak, ahol már régóta nincs többségben a magyarság, pl. Szászrégenben.

Programjában szerepel a székelyföldi területi autonómia megvalósítása, amiről realista és mértéktartó gondolkozásúak tudják, hogy annak elérése csak egységes, és megfontolt fellépéssel és eszközökkel lehetséges. Minden más türelmetlen, hisztérikus fellépés csak a román nacionalisták malmára hajtja a vizet, amivel csak saját esélyeinket rontjuk.

Ennek tudatában megdöbbenve tapasztaltam, hogy „Kossuth Lajos reinkarnációjaOrbán Viktor látván, hogy mennyire bejött Magyarországon a bűvös recept, ezért Erdélyben is bevetette azt. Az eljárás lényege röviden összefoglalva az, hogy a demokráciát és választási szabadságot hangoztatva mocskold be az ellenfeled, terjessz róla féligazságokat, ígérj meg mindent, amit nem szégyellsz és demoralizáld a közhangulatot.

Viktorunk, a jól megszokott puritán öltözetben, a szerény „Isten földi helytartója” megjelenéssel járta Erdélyt, és kampányolt a Fidesz erdélyi leányvállalata (MPP) mellett.

Az erdélyi magyarok többsége értetlenül kapkodta tekintetét, az eddig nem tapasztalt jelenség láttán, azaz a magyar most már nemcsak a román ellen "küzd", hanem saját maga ellen is. Nem volt elég a Ceausescu-éra, nem volt elég a román többség sokáig kisebbség-ellenes magatartása, van elég baja az erdélyi magyarnak!

Most már túl vagyunk a választások első fordulóján, és az eredmények láttán az egyik szemem sír, a másik pedig nevet. A jó hír az volt számomra, hogy az erdélyi magyarok többsége elutasította az orbáni álszent és megosztó törekvéseket.

Erdélyben nem jött be a kommunistázás, a lejárató kampány. Csapás viszont, hogy az erdélyi magyarság megyei tanácselnöki széket (Szilágy megye), az önkormányzatokban több helyen (pl. Marosvásárhelyen, Nagyváradon stb.) képviselői helyeket veszített el, sőt valahol a képviselettől esett el a magyar közösség. Ezek mind csak nagyon kevés, néhány száz, illetve néhány ezer szavazaton múlottak, amelyeket az MPP vitt el, és így mandátumot nem hozva vesztek el a magyar szavazatok.

Félreértés ne essék, hiszek a demokráciában, és a választás lehetőségében, de a határon túl élő magyarok esetében csak az egységes érdekképviselet az egyetlen járható út. Láthattuk, hogy a Vajdaságban sem vezetett sehova a megosztottság, és látjuk azt is, hogy a Felvidéken milyen hatékonyan és példaértékűen képviseli az MKP a magyarság érdekeit.

Az erdélyi magyarságnak is egységességre, békességre, optimizmusra van szüksége, nem fontoskodó haszonlesőkre! Legalább a határon túli magyarokon ne nevessen Európa, ne mutasson gyengeséget, megosztottságot.

Orbán Viktornak pedig azt tanácsolom, hogy Ferenc testvérrel karöltve, meg se álljanak a Vereckei-hágóig!

Kolozsi Péter, Debrecen
[email protected]

 

Kapcsolódó anyagok:

  • Erdély, te kétarcú szépség!
  • Erdély és Debrecen
  • Erdély Budapesten: Az évtized fotókiállítás Erdélyről
  • Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
    Nemzetiségi önkormányzati választások
    és Európai parlamenti választás
    Tovább a választási hírekhez
    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!