Hány havi átlagbér egy lakás az országban?

Hány havi átlagbér egy lakás az országban?
© Fotó: Pixabay
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A legtöbb elemzés önmagában a lakásárakat szokta vizsgálni, de sokkal többet elmond azonban egy lakáspiacról az, ha az árak mellett az ott jellemző átlagjövedelmeket is nagyító alá kerülnek.

Nem túl meglepő módon az országban Budapesten a legdrágábbak a lakások, de ezzel párhuzamosan a jövedelmek is a fővárosban a legmagasabbak – olvasható a portfolio.hu elemzésében.

Nógrád a legolcsóbb

A lakásárakban a jövedelmek súlyozása nélkül a főváros és a legolcsóbb megye – Nógrád – között 5,5-szeres a különbség, ha azonban a megyei átlagjövedelmek arányában nézzük, akkor máris 3,3-szeresre csökken ugyanez. A magasabb kereslet miatt viszont a fővárosi lakások annyival drágábbak a vidékieknél, hogy még a magasabb jövedelem sem képes kompenzálni az árkülönbséget, amiből adódik, hogy míg Budapesten 1,7 havi nettó átlagfizetés szükséges egy átlagos lakás négyzetméterének megvásárlásához, addig a Nógrád megyeieknek már félhavi bérük elegendő ehhez.

lakas1Kattintásra nagyobb méretben

Mindez azt mutatja, hogy egy átlagos elhelyezkedésű és állapotú 50 négyzetméteres kétszobás lakást Budapesten 85 hónapnyi átlagfizetésből lehet megvásárolni, amit Nógrád megyében, az ottani fizetésekből mindössze 25 hónap alatt.

HBN