Hajdúszovát hírei

2017.07.15. 17:42

Fotók: Telerakták a hajdúsági fazekakat

Hajdúszovát - A falu és környéke hagyományait, kultúráját bemutató eseménnyé alakult a gasztronómiai fesztivál.

Hajdúszovát - A falu és környéke hagyományait, kultúráját bemutató eseménnyé alakult a gasztronómiai fesztivál.

A Hajdú Ízek Fesztiválját szombaton immár ötödik alkalommal rendezte meg a dél-hajdúsági település egyik civil szervezete, a Négy Évszak Kulturális Egyesület. – Négy esztendeje hagyományt teremtettünk, azóta azt évről évre megéljük, és mind többen csatlakoznak hozzánk, hogy egy jóhangulatú eseményen bemutathassuk a hajdúsági ízek, ételek széles választékát – fogadott bennünket Tóth Károly, a rendező egyesület vezetője. – A mostani eseményünkre már 25 csapat nevezett, de nem csak a megyénkből, hanem Nógrádból és Szabolcsból is érkeztek csapatok, közösségek, hogy versenykiírás szerinti kétfogásos ebédet, a levest és a főételt elkészítsék. A fesztivál programját pedig teljessé teszik a színpadi események. A településünk, a környező helységek kulturális csoportjai mellett sztárvendégeink is vannak.

Barátságok, fellépők

Ottjártunkkor éppen a „vasorrú banyák” seprűtáncán derült a sátor hűse alatt mintegy 150 vendég, miközben az eseménynek helyet adó általános iskola udvara árnyat adó fái takarásában főztek a csapatok.

Fotó: Molnár Péter

– Hungary pipi cici levest főzünk, benne piros, fehér és zöld színű nokedlikkel, no meg csirkemellel, utána pedig egy majd’ két méter átmérőjű palacsintát készítünk – válaszolja kérdésünkre ízes palócos tájszólással Botos Lajosné, aki csapatával Karancsvölgyéből érkezett. – Nekünk egyhangú ez a fátlan Hajdúság, de nem is azért jöttünk, hogy a tájban gyönyörködjünk, ezt megtesszük otthon, hanem, hogy jól érezzük magunkat, új ismeretségeket kössünk. Szíves vendéglátásban, jókedélyben és nagyszerű műsorban pedig nincs hiány.

A mellettük lévő asztalnál a szováti Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület Rácz Kálmánné és Mile Károlyné irányításával babgulyást főz. Hegedűs Istvánnétól, az egyesület vezetőjétől tudtuk meg, hogy ők eddig minden alkalommal itt voltak a rendezvényen, most családtagokkal együtt huszonöten jöttek el. Amellett, hogy főznek, az egyesület két csoportja, a dalkör és a tánccsoport még szerepel is.

HBN–KZS


Kecske-, juh- és galambhús

– Ahhoz képest, hogy amatőr gasztronómiai versenyről van szó, meglepő, hogy néhány csapat milyen bátran nyúlt a ma már éppen nem szokásosnak, de mindenképpen hagyományos kecske-, birka- és galambhúshoz alapanyagként – ezt már Czeglédi László mesterszakács, a zsűri elnöke válaszolta kérdésünkre az eredményhirdetés előtt. Hozzátette, hogy a szováti gasztronómiai verseny továbbra is színvonalas, az amatőr szakácsok igen magas színvonalon készítik az ételeket és kiváló érzékkel nyúlnak az alapanyagokhoz. Örvendetes a résztvevők egyre nagyobb száma.


A verseny legjobbjai

Levesek:

1.) Pocsaji Betyárok

2.) Emődi pincegazdák

3.) Bihardancsházai Lilaakác Nyugdíjas Klub

Főételek:

1.) Bihardancsházai Lilaakác Nyugdíjas Klub

2.) Derecskei hagyományőrző Nyugdíjas Klub

3.) Hajdúszováti hagyományőrző Turisztikai Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!