Hajdúszoboszló hírei

2018.08.09. 17:48

Nem hittérítők, hajléktalanok költöztek a szoboszlói épületbe

Hajdúszoboszló - Az épületbe fedél nélküliek költöztek, az önkormányzat több csatornán keresztül igyekszik segíteni őket.

Hajdúszoboszló - Az épületbe fedél nélküliek költöztek, az önkormányzat több csatornán keresztül igyekszik segíteni őket.

Minden szabálynak és hatósági előírásnak megfelelően hajléktalan szállóként működteti a fürdőváros önkormányzata a volt kéményseprővállalat épületét – derül ki dr. Korpos Szabolcs jegyző válaszából. A polgármesteri hivatalt az egyik hajdúszoboszlói olvasónk szerkesztőségünkbe küldött levele után kerestük meg.

Olvasónk levelében leírta, hogy a középiskolai kollégiummal szemben lévő, volt kéményseprő vállalat évek óta üresen álló épületében életvitelszerűen hajléktalanok élnek. A város még mozgówc-t is vitt nekik. A levélíró értesülése szerint valami hittérítő, aki maga is hajléktalan, tartja össze a csoportot – nők, férfiak, köztük idősek, fiatalok. Ennek ellenére a rendőrség gyakran kénytelen odavonulni. Az olvasó szerint nagyon durva a helyzet. A házat már lassan szétlopják, szétszerelték, kosz és bűz van, zajosak az ott élők. És senki nem tesz semmit helyben, mert az ingatlan nem az övék. Az épület információja szerint a Nemezeti Vagyonkezelő birtokában van. Állítólag az önkormányzat szeretné megvenni, de még nincs megegyezés.

Jól ismerik őket

– 2014-től, minden év november 1-től április 30-ig, amennyiben a napi hőmérséklet tartósan mínusz 5 fok alatt van, vagy az időjárási körülmények úgy alakulnak, hogy veszélyeztetik a hajlék- és fűtés nélküli embereket, az önkormányzat saját forrásból krízisszállót működtet, jelenleg a Hajdúszoboszló, Gönczy Pál utca 6. szám alatt – kezdte válaszát Korpos Szabolcs jegyző.

A krízisszálló üzemelési idején kívüli időszakban a levélben említett volt kéményseprő vállalat épületébe fokozatosan beköltöztek a hajléktalanok.”

Jelenleg 10 fő tartózkodik az épületben (7 férfi, 3 nő), koruk alapján 30 és 60 év közöttiek. Közülük ketten közfoglalkoztatottak, hárman pedig alkalmi munkából élnek. Kollégáim tudomása szerint egy fő nem rendelkezik semmilyen jövedelemmel, sem munkabérrel, sem önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátással. Az épületben lévő nyolc helyiség mindegyikét használják. A szociális szférában dolgozók rendszeresen tartják a kapcsolatot ezekkel az emberekkel, mosogatószert, mosószert, fertőtlenítőszert biztosítanak számukra, valamint nagy részük rendszeresen igénybe veszi a gondozási központ tisztálkodó helyiségeit. Ruháikat mossák, szárítják, valamint adományokból gondoskodnak pótlásukról.

Május közepén a Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási NZrt. segítségével egy nagyobb hulladékkonténert vitettek az ingatlanhoz, az ott élők takarították ki az épületet és az udvart. Hittérítő a kollégák tudomása szerint nincs közöttük, és rendszeres rendőrségi jelenlétre csak ellenőrzés céljából kerül sor. Csekély azon esetek száma, amikor valamilyen veszekedés, verekedés miatt kérnek a hatóságtól segítséget – tájékoztatott a jegyző hozzátéve, hogy az önkormányzat a szociális szervei segítségével igyekszik maximálisan segíteni ezeken az embereken.

Keresik a megoldást

A volt kéményseprő irodaház a Magyar Állam tulajdonában áll, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében van, így az ingatlannal, vagy annak állapotával, karbantartásával az önkormányzat nem foglalkozik. Az önkormányzat és a Zrt. között zajlanak az ingatlannal kapcsolatos egyeztetések annak átvételéről, jövőbeni hasznosításáról, de a megállapodáshoz szükséges az ingatlannal és az ott életvitelszerűen tartózkodó személyekkel kapcsolatos jogi rendezés, amelynek lefolytatására a Zrt. jogosult – tudtuk meg Korpos Szabolcs jegyzőtől.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!