Hajdúhadház hírei

2018.08.16. 16:57

Kipróbálhatták, milyen a katonák élete

Hajdúhadház - Szinte azonnal beteltek a meghirdetett helyek, sok fiatal húzott egyenruhát a nyáron.

Hajdúhadház - Szinte azonnal beteltek a meghirdetett helyek, sok fiatal húzott egyenruhát a nyáron.

Ismét a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárnál táborozhattak és táborozhatnak a katonaélet iránt érdeklődő fiatalok a nyáron. Csütörtökön betekinthettünk a résztvevők egy napjába a Vay Ádám Kiképzőbázison.

Ebben az évben négy turnust hirdettek meg, és összesen száznegyven, tizenkét és tizennyolc év közötti fiatal vett részt rajtuk. Takács Márk hadnagy, a tábor vezetője elmondta, nemcsak fiúk, hanem lányok is gyakran érkeznek, általában egy turnus létszámának 10-15 százalékát ők teszik ki. A táborozók egyharmada ráadásul visszatérő résztvevő.

– Az ébresztő reggel hatkor van, ezután következik a reggeli torna, ahol megismerhetik a katonai mozgásformákat, illetve a társas gyakorlatokat is, ezáltal megtanulnak együttműködni. Utána tisztálkodás és takarítás a program, majd reggeli. A táborban különböző foglalkozásokat tartunk, csütörtökön például paintballoztunk. Járőrversenyeket rendezünk, megismerkedhetnek a haditechnikai eszközökkel, megtanulhatják a túlélés alapjait, valamint légpuskával is lőhetnek. Ezek közül leginkább a paintballt és azokat a versenyeket élvezik, amelyeken megmutathatják, mit tanultak a táborban.

Nem illik az életvitelükhöz

A hadnagy hangsúlyozta, sokan eleve úgy érkeznek, hogy érdekli őket a katonai hivatás, a tábor pedig megerősíti bennük azt, hogy tényleg ezzel szeretnének foglalkozni. A katonai pálya ennek ellenére nem túl népszerű a fiatalok körében, hiszen nem illik ennek a generációnak az életviteléhez. Hozzátette, remélik, hogy a tábor miatt egyre többen jönnek rá arra, milyen is ez a hivatás, és számítógépes játékok helyett a való életben próbálják ki magukat katonaként.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!