Hajdúdorog hírei

2018.10.09. 10:24

Nótaszóval köszöntötték a jubilálókat Hajdúdorogon

Hajdúdorog - A mozi színházterme adott helyet szombat délelőtt a 45 èves Bocskai Népzenei Együttes és a 10 esztendős Akácos Út Nótaklub ünnepi összejövetelének.

Hajdúdorog - A mozi színházterme adott helyet szombat délelőtt a 45 èves Bocskai Népzenei Együttes és a 10 esztendős Akácos Út Nótaklub ünnepi összejövetelének.

Az évfordulós együtteseket és azok művészeti vezetőjét, Papp Györgyöt a Görög Demeter Művelődési Ház igazgató asszonya, Simon Istvánné köszöntötte, aki szívhez szóló szavakkal méltatta az intézmény érája alatt megalakult csoportokat. Mint fogalmazott: Az Akácos Út 10, a Bocskai pedig 45 éve tűzte zászlajára, hogy a népzenei hagyományokat, a magyar népdal szeretetét öregbíti, műveli és legfőképpen élteti. Ami a múltban gyökerezik az csak általuk válik maradandóvá, s nekik köszönhető, hogy megtudjuk, mennyi szépség, gyötrelem és boldogság lakozik egy-egy népdalban.

Csige Tamás, Hajdúdorog város vezetője e jeles alkalomból polgármesteri emlékplakettet adományozott az ünnepelt, hagyományőrző csoportok részére. A rendezvényen jelen volt Kiss Tibor, Sárrétudvari polgármestere és Dr. Darvainé Dr. Kádár Katalin, Novaj község első embere is, akik szívmelengető gondolataikkal éltették az elhivatott közösségeket.

A Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében Szabó László művelődési referens nyújtott át elismerő oklevelet a Bocskai Népzenei Együttes és az Akácos Út Nótaklub vezetőjének a népzenei hagyományok fennmaradása érdekében végzett tevékenységéért.

A családias hangulatú eseményre a Hajdúdorogi Őszidő Kulturális Egyesület táncosai és énekesei mellett meghívást kapott a Szalacsi Örökzöld Asszonykórus, a Sárrétudvari Nyugdíjasklub és Népdalkör, valamint a Novaji Asszonykórus is. Mindannyian lelket simogató énekszóval kápráztatták el a nótás kedvű hallgatóságot.

A délelőtt hangulatát tovább fokozta a születésnapi torta felszelése, melyből minden meghívott vendég kedvére fogyaszthatott.

Délután kettőkor a város központját ékesítő Görögkatolikus Székesegyházban Dalanics Zoltán parókus látta vendégül a megjelenteket.

A „görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város” lelkésze az egyház történelmének és viharos küzdelmeinek részleteibe avatta be a templomba érkezőket. A vendégkórusok tiszteletük jeléül hálaadó énekkel köszöntötték a jubileumi évfordulójukat ünneplő tagokat.

A két helyi civilszervezet önkéntes és elhivatott munkássága példaértékű Hajdúdorog életében. Ez a csodálatos őszi nap méltó alkalmat adott a magyar népdal hű őrzőinek megkoronázásra.

- Miska Andrea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!