360 fokos videó: felnőtteket is temettek díszes, festett koporsókba

360 fokos videó: felnőtteket is temettek díszes, festett koporsókba
© Fotó: Hírek360.hu
Hajdúböszörmény – Igazi kuriózumnak számítanak a hajdúböszörményi festett koporsók, melyek a helyi múzeumban megtekinthetők.

Hajdúböszörményben, a Nyugati temetőben több tulipános koporsó került elő az újratemetkezés során. Az előkerült koporsók annyira épek voltak, hogy anyagukból készítési módjukra, díszítésükre, valamint a temetkezési szokásokra lehet következtetni.

– Viszonylag épségben maradtak meg ezek a koporsók köszönhetően annak, hogy Hajdúböszörményben az 1800-as években padmalyosan temetkeztek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a sír végébe ástak egy koporsó nagyságú üreget, oda tolták be a halottat koporsóstól. Az üreget lezárták, így tehát földdel közvetlenül nem érintkezett a koporsó – tudtuk meg Szekeres Gyulától, a Hajdúsági Múzeum igazgatójától.

Nem csak gyerekeknek

A díszes koporsók mintái nagyban megegyeznek a festett bútorok motívumaival. Több asztalosműhely is ezek készítésével foglalkozott, a hajdúsági városban többek között Csiha Zsuzsanna nevéhez köthető a ládák díszítése.

– Tulipános koporsóknak is nevezik ezeket, de nem csak tulipán van rajta. Érdekes a színviláguk, a gyerek koporsóknál kétféle színezék volt; kék és fehér színű alap. A kék színű alapot a kisfiúk kapták, a lányok pedig fehéret. Összefügg minden mindennel, hiszen Hajdúböszörmény zászlaja kék-fehér – mondta el Szekeres Gyula, majd hozzátette, sokan azt hiszik, hogy csak a gyerekeket temették ilyen színes koporsókba, holott felnőtteket is helyeztek végső nyugalomra festett halottas ládákban.

Jelenleg öt koporsó van kiállítva Hajdúböszörményben, többel is rendelkezik a Hajdúsági Múzeum, azonban helyhiány miatt nem kaphat minden darab helyet a kiállítóteremben. Óvatosan kell bánni velük, hiszen olyan festékkel vannak lekezelve, ami nagyon könnyen mállik.

Kiss Dóra | Hírek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


Folyás - A folyási rom környékén magyar katonák vannak eltemetve. A Debrecentől nagyjából 63 kilométerre lévő falut, Folyást vettük célba, ahol a település melletti elhagyatott templomromot, illetve a közvetlenül mellette lévő tavat látogattuk meg. Meglepetésünkre egy elkerített helyszín fogadott...

Debrecen - A diákoknak sokkal könnyebb egy-egy történelmi korszakot megtanulni, ha testközelből láthatják a korhűen ábrázolt épületeket. Több mint fél évszázada születtek meg makettként a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium iskolamúzeumának azon darabjai, melyek hűen mintázzák a diósgyőri várat, a pá...Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés