Disznótor a hagyomány szerint

Hajdúböszörmény - Elkészült a cukros-májas hurka, hallhattunk disznótoros történeteket és megversenyeztették a pálinkákat.

Hajdúböszörmény - Elkészült a cukros-májas hurka, hallhattunk disznótoros történeteket és megversenyeztették a pálinkákat.

XII. Hajdúsági Disznótort és VI. Hajdúsági Népművészeti Napot tartottak február 9-én, a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpontban, Hajdúböszörményben.

A Bakator Zenekar és Kathi Lajos „ceremóniamester” közreműködését követően Kiss Attila polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Egy ilyen rendezvény, mint a disznótor, remek lehetőséget ad arra, hogy picit visszaidézzék a múltat. A mai modern világban a fiatalabbak, de már az idősebbek is elfelejtik a gyerekkorukat"

– fogalmazott.

Ezt követően Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket.

A köszöntőket követően Tóth Sándor böllér és segítői által a mangalica életét és vérét adta. A disznótorozás szakemberei a hagyományokhoz híven igyekeztek eljárni a perzselés során. Eközben Vajda Mária néprajzkutatótól hallhatták a jelenlévők a régi hagyományos disznótorokról szóló történeteket.

– Gyerekkoromban négy-öt disznóvágás is volt egy télen, nagy volt a család. Általában kétféle hurkát – véres és tüdős-májasat – disznósajtot, tepertőt és toroskáposztát készítettünk. Manapság nálunk sem hagyomány már a disznóvágás, viszont a lányom munkahelyén még igen. Ott az unokáim is részt vesznek – mondta Berényi Istvánné.

A főzőversenyen harminc csapat mérettette meg magát. Többségében hagyományos böszörményi cukros-májas hurkával, kolbásszal, orjalevessel, pecsenyével, tepertővel, hagymás vérrel, káposztás hússal indultak a versenyen. Az egyik debreceni étterem csapata azonban tizenhét fogásos menüvel mérette meg magát. – Úgy gondoltuk a disznó minden részét feldolgozzuk, a fülétől a farkáig. Hagyományos ételeket készítettünk, szószokkal, mártásokkal, egészséges csírákkal és zöldségekkel. Manapság a családba nem szoktunk disznót vágni, csak ilyen rendezvényeken mutatkozunk meg – mondta Lellősi Gyöngyi, a csapat egyik tagja.

Programok mindenkinek

A főzőversenyre benevezett finomságokat háromtagú, szakmai zsűri értékeli. Boros László, Venesz-díjas mesterszakács elmondta, hogy az ételeket elsősorban a verseny kiírásnak megfelelően bírálják el. Ilyenkor a hagyományos ételeknél fő szempont, hogy milyen eljárással, milyen a hajdúságra jellemző fűszerekkel dolgoztak a versenyzők. Majd ízlelés után értékelik az egyes fogásokat.

Szepesi Tibor, a pálinka verseny egyik zsűritagja elmondta, illattisztaság, illatkarakter, íz tisztaság, íz karakter, valamint harmónia és tartósság alapján hozzák meg a pálinkaverseny végeredményét.

A rendezvényt fellépők is színesítették. A Hajdúböszörményi Népzenei Együttes, a Fölszállott a páva döntős csapata, a Pendely Énekegyüttes, Ferenczi György és a Rackajam együttes, valamint a Bocskai Néptáncegyüttes felnőtt csoportjának műsorát tekinthették meg a látogatók. A fiatalabbakról sem feledkeztek meg. Őket a Csicseri és Borsó zenekar „Zimankós varázsdalok” című gyerekkoncertjével, valamint az Ördöngős Dudás című mesejátékkal várták a Kuttyomfitty Társulat előadásában.

Fotó: Horváth Tamás

Aki akart, csigát pergethetett, lovas kocsikázhatott, megnézhette Szekeres Antal és csapatának kovácsbemutatóját, valamint kézműves foglalkozáson vehetett részt.

- Kiss Anett -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!