igazi ritkaság

2021.02.22. 14:48

Különleges sólyom röppent megyénkbe, nem tudni, honnan került ide

A szakemberek úgy vélik, a Feldegg-sólyom a Földközi-tenger környékéről érkezhetett.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A National Geog­raphic is felfigyelt a Hortobágyi Madárkórház oldalán lévő bejegyzésre, ami arról árulkodik, hogy egy ritka sólyomfaj tévedt a megyénkbe. Az Afrikában és Dél-Európában honos faj hazánkban igen ritkán fordul elő, a kórház munkatársai vizsgálják, hogy egy solymásztól szökött el, vagy egy eltévedt egyeddel van dolguk – írja a National Geographic.

Sok talány övezi azt a Feldegg-sólymot (Falco biarmicus), amely a Hortobágyi Madárkórházba került. A szakemberek egyelőre nem tudnak biztosat, de ki kell deríteniük, honnan származik, hisz nem mindegy, hogy egy vad madárról van szó, amelyik képes a szabad életre, vagy egy szelíd, félszelídről, amely nincs erre felkészülve – olvasható a hír a Hortobágyi Madárpark weboldalán. Mivel ez a madár nem igazán gyakori még a solymászok körében sem, így már biztosan kaptak volna információt a madárpark munkatársai, ha gazdája keresné elszökött madarát. Egyelőre az a legvalószínűbb, hogy a Földközi-tenger partjáról mint legközelebbi téli előfordulási helyéről tévedt hazánkba a madár.

Eltérő vadászstílus

Azt biztosan tudni, hogy a Feldegg-sólyom hazákban fokozottan védett, természetvédelmi értéke százezer forint. A Napló szeretett volna többet megtudni a fajról, ezért felkerestük Imre István madarászt, aki bővebb tájékoztatást adott róla. – A madárfaj a nagyon forró félsivatagos területen érzi jól magát, ezért is meglepő, hogy hazánk területére tévedt. Sziklás hegyoldalak, köves puszták a fészkelőterülete. A Földközi-tenger környékén körülbelül kettőszáz pár található, a kórház dolgozói gondolták, hogy innen jöhetett, vagy esetleg szökött madár. Inkább az elsőt tartom lehetségesnek, mivel a solymászok valamilyen módon jelölik a szárnyasaikat. Nyilvánvalóan felvetődik az emberekben a kérdés, hogy ilyen messziről hogyan kerülhet Magyarországra, azonban tudni kell, a madarak számára ez egyáltalán nem nagy távolság: egy-két nap alatt gond nélkül megteszik a távot. A faj itthon a solymászatban nem igazán terjedt el a vadászstílusa miatt. Apróbb rágcsálókra, hüllőkre, madarakra cserkel – nyilatkozta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!