fókuszban az ingatlanpiac

2021.01.08. 21:00

Stabil a gazdaság, drágulás várható idén a lakáspiacon

Az idei év január-február hónapjaiban nőhet a kereslet és a kínálat a lakáspiacon.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Majdnem kétszázzal bővült azon települések listája január 1-től, ahol falusi csokot igényelhetnek a lakásvásárló vagy lakást építő családok. Ez növelheti a legkisebb településeken megkötött adásvételek és megépült otthonok számait. A nagyvárosok magas ingatlanárai miatt, több tízezer család fedezte fel magának az agglomerációs övezetekben rejlő lehetőségeket. Ezekben jóval olcsóbban juthatnak ingatlanhoz a családok. – A 2021-es bővítés során új települések nem kerültek be a falusi csokos listába Hajdú-Bihar megyében – mondta a Naplónak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Ennek a legfőbb oka az lehet, hogy a hajdúsági kistelepülések nem állnak olyan rosszul a népességfogyás szempontjából, mint az ország többi megyéjében található községek vagy kisvárosok. Hajdú-Biharban még így is 60 településen lehet igényelni a falusi csok támogatást – tette hozzá.

Négyzetméterárak

A Hajdú-Bihar megyei községekben és városokban eladó lakásokat és házakat átlagosan 250 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők. Ezzel szemben a debreceni otthonokért négyzetméterenként 480 ezer forintot kérnek.

„Az árak 2021-ben sem változnak nagy valószínűséggel. A megye gazdasági helyzete stabil, a koronavírus nem viselte meg a hajdúsági vállalkozásokat és a lakáspiacot sem. Akár még minimális drágulás is elképzelhető az idei évben”

– emelte ki Balogh László.

– Az ötszázalékosra csökkentett áfakulcs az új lakások esetében biztos, hogy több ezer új lakás megépítését eredményezheti Hajdú-Bihar megyében a következő években. A lakáspiac ebben a régióban rendkívül stabil. Az építési vállalkozók számára jó üzlet lehet a lakások és házak építése, amivel a vevők is nyerhetnek – folytatta. – A nagyobb kínálat fékezheti az új és használt ingatlanok drágulását is. A vevők számára 2021-től további kedvezmények lépnek életbe: a csokkal vásárlóknak nem kell illetéket fizetni sem az új sem a használt lakások után. Az új ingatlanok esetében pedig az 5 százalékos áfa összegét is visszaigényelhetik a csokos vásárlók. Akik már korábban belevágtak új lakás építésébe vagy vásárlásába, de a tavalyra tervezett átadási határidő csúszásba került, kedvezményként értékelhetik, hogy a szigorúbb energetikai követelmények csak június 30. után lépnek életbe – fűzte hozzá.

Bérlés és vásárlás

Jelenleg több mint 6 ezer eladó ingatlanhirdetésből válogathatnak a Hajdú-Bihar megyei vásárlók, ami ezerrel kevesebb, mint 2020 februárjában, a koronavírus megjelenése előtt. A kínálatcsökkenés oka a koronavírus okozta óvatosságban, és az októberben bejelentett, de idén életbe lépő extra támogatásokban és kedvezményekben keresendő. – Sokan 2021-re halasztották a tavalyra tervezett adásvételeket és költözéseket – osztotta meg a vezető gazdasági szakértő.

„Érdemleges albérletpiacról a megyében csak Debrecenben beszélhetünk, ami az ország második legnagyobb egyetemvárosa Budapest után. A városban rengeteg új munkalehetőség vonz más településről is munkavállalókat, akik az első években inkább bérelnek a vásárlás helyett.”

– Ennek megfelelően a bérleti díjak is az ország élvonalába tartoznak. Átlagosan most 100 ezer forintért lehet Debrecenben kiadó lakást és házat bérelni, és több mint 800 hirdetésből válogathatnak a bérlők – részletezte.

– Debrecenben egy eladó használt ház átlagos négyzetméterára 450 ezer forint, egy lakásé pedig 480 ezer forint. Az új lakások kínálati négyzetméterára Debrecenben 620 ezer forint, a házaké pedig 510 ezer forint. A többi településen az új ingatlanok kínálatának nagyobb részét a házak teszik ki négyzetméterenként 360 ezer forintos áron. Az új lakások négyzetméteréért 470 ezer forintot kérnek az eladók – fogalmazott.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!