gazdaság

2020.09.17. 20:32

Éppen nyár derekán nem kellett öntözni

A júniusi és júliusi bőséges esőzések miatt a csatornák fenntartási munkái csúsznak.

Amilyen rapszodikusan alakultak idén a nyári hőmérsékletek, ugyanolyan változóra sikeredett a nyári öntözési igénye a gazdáknak – legalábbis az öntözővizet biztosító Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. adatai szerint.

Ismeretes, kora tavasszal még az aszály miatt fájt a fejük a mezőgazdaságban dolgozóknak. Júniustól azonban időjárásunk egyre csapadékosabbá vált, olyannyira, hogy júliusban a sok eső miatt már egyáltalán nem kellett öntözni a földeken. A nyár utolsó hónapjában azonban újra szükségessé vált a csapadékot pótolni. A legtöbb öntözővizet augusztusban – 246 ezer köbméternyit – a Balmazújváros közeli Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer csatornájába táplálta a TRV. Az úgynevezett K-VIII. csatornából közel 80 ezer, a gávavencsellőiből 47 ezer, míg a Nyugati-főcsatornából csaknem 28 ezer köbméter vizet használtak fel a gazdák. Augusztusban egyébként már csak a másodvetést öntözték, főleg csemegekukoricát, zöldségeket, repcét. A nyári bőséges esőzések szerencsére nem okoztak kárt a műtárgyakban, viszont a csatornák fenntartási munkái emiatt csúsznak. Minderről Joó Zsuzsanna, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. sajtómunkatársa adott tájékoztatást a Hajdú-bihari Naplónak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!