teljes megújulás

2020.08.21. 16:30

Élhetőbb, zöldebb sóházi városrész

A komplex megújulás révén biztonságosabb is lesz a lakóövezet.

20200817 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Sóház városrész illusztrációs fotók.

Fotó: Kiss Annamarie

Több módosítással legutóbb augusztus 19-re tolták ki a Faraktár, a Hajnal és a Vágóhíd utca által határolt Sóház városrész gazdaság­élénkítő környezeti megújítása, zöldfelületi rekonstrukciója ajánlattételi határidejét.

Kondipark és sportpálya

A június végén megjelent Közbeszerzési Értesítő kiírása szerint a fejlesztés célja Debrecen Sóház városrészének környezettudatos, család- és klímabarát megújítása. A projekt révén olyan infrastruktúrafejlesztés valósul meg, amely javítja az akcióterület általános környezeti állapotát, a lakókörnyezet minőségét, a közbiztonságot, valamint magántőke bevonásával hozzájárul a program gazdaságfejlesztési céljaihoz, így a városrész lakosságának megtartásához, életkörülményeinek javításához.

A felhívásban szerepel, hogy a Sóház akcióterület az elöregedett városrészekhez tartozik mind a lakosság, mind a környezet tekintetében. A zöldfelületek, a közösségi terek, a játszóterek, a sportolásra és kikapcsolódásra alkalmas területek fejlesztésre szorulnak.

A tereken levő eszközök elavultak, a gyalogosút-hálózat javításra szorul. A felszíni parkolás lehetősége csekély.

Fotó: Kiss Annamarie

Biciklitárolók, játszóterek

A beruházás eredményeként megvalósul a zöldfelületek rekonstrukciója, fák gallyazása, cserjeirtás és gyomtalanítás, aljnövényzet frissítése, fásítás és füvesítés, az aktív rekreációs zöldterületek fejlesztése, játszóterek felújítása, kondipark és sportpálya kialakítása, utcabútorok cseréje, sétautak, járdák nyomvonal-rekonstrukciója, útburkolat javítása, kerékpártárolók kihelyezése – tájékoztat a fejlesztés részleteiről a Közbeszerzési Értesítő.

A megújított zöldterületek, parkok, játszóterek minden szempontból környezettudatos koncepcióra épülnek, alkalmasak minden korosztály számára szabadidejük minőségi eltöltéséhez. A projekt műszaki tartalmában helyet kapnak nagy felbontású, képfeldolgozó intelligenciával ellátott rendszerbe foglalt közbiztonsági kamerák, melyekkel visszaszoríthatók és megelőzhetők a lakosok biztonságérzetét csökkentő cselekmények, bűnesetek.

Fotó: Kiss Annamarie

Kukák, biztonsági kamerák

A zöldfelületi rekonstrukció mintegy 16 ezer négyzetméteren valósul meg, melyből csaknem 11 ezer négyzetméter a megújuló vagy újonnan kialakított zöldterület nagysága. A tervekben mindezeken kívül 48 fa, 7 ezer 304 cserje és évelő növény ültetése szerepel, megújul csaknem kilencezer négyzetméter füves felület. Felújítják a sportpályát, új kondipark és játszótér épül. Ezek mellett 16 új padot, 3 asztalt, 5 hulladékgyűjtőt és 10 kerékpártámaszt, valamint 3 kamerát is telepítenek.

Mindezeken kívül rendbe szedik a járdákat, megújul 682 négyzetméternyi aszfaltozott útburkolat, megközelítőleg 900 négyzetméter térkövezett járda épül, valamint több mint 200 négyzetméter beton járdalapot és tipegőkövet fektetnek le.

SZT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!