Balesetmentes nyarat!

2020.07.04. 07:30

Vakáció alatt is fő az elővigyázatosság!

Növekvő balesetszám: a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak.

Fotó: Matey István

A gyermekbalesetek száma a nyári szünetben általában megnövekszik: a gyerekek sokkal többet vannak a szabadban, valamint gyakrabban előfordul, hogy nem állnak szülői felügyelet alatt, így nagyobb a kockázata, hogy bajba kerülnek.

Ennek kapcsán a Napló megkereste a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot, mely többek között azt ajánlja, hogy a szülők a gyermekeikkel tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat, vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját, és szükség esetén szereljék fel a kötelező tartozékokkal, mint például a fékek, világítóberendezések, prizmák, csengő stb.

„Nagyon fontos, hogy a kerékpárok műszaki állapota mellett saját és gyermekeink biztonságáról se feledkezzünk meg! Mindezek érdekében a megyei baleset-megelőzési bizottság azt tanácsolja, hogy a kerékpározás, görkorcsolyázás és gördeszkázás közben használjunk bukósisakot, védőfelszereléseket.”

– A szünidőben a gyermekek elsősorban a kerékpáros és gyalogos közúti közlekedési balesetekben érintettek. Tendenciaként elmondható, hogy drasztikusan nem emelkedik meg a 14 éven aluliak érintettségével bekövetkező balesetek számadata, azonban ebben az időszakban jellemzőbb, mint az év más részeiben. A nyári idényben a gyermekek számára is népszerű és elmaradhatatlan időtöltésnek számít a szabad vizek, strandok látogatása, amely szintén sok veszély forrása lehet – közölte a rendőrség.

A legtöbb gyerek szereti a fürdőket, szabadstrandokat, azonban fontos, hogy csak a kijelölt helyeken fürödjenek, a gyengén úszók a sekélyebb vizet válasszák!

– Felhevült testtel soha ne ugorjanak vízbe! Célszerű strandtörölközőbe csomagolás helyett az értéktárgyakat értékmegőrzőben tárolni. Ajánlatos megismerni az adott vízterület sajátosságait, és tisztában lenni a várható időjárással, segélykérés módjával – tanácsolja a rendőrség.

Óvatlanság, figyelmetlenség

A nyári időszakban – a turisztikai szezon következtében megnövekedett forgalom miatt – gyakoribbak a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek. Ezek megelőzésére a rendőrség kiemelt figyelmet fordít.

„A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége, és ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni és az egyéb balesetekre.”

– A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, sok szabadidővel rendelkeznek, így gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, játszótereken és az utak mentén, továbbá felügyeletük sincs mindig kellőképpen megoldva – közölte a Naplóval a rendőrség.

Játszótéri balesetek

– A közúti baleseti statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a legtöbb gyermekbaleset a nyári hónapokban történik (a legtöbb augusztusban, valamint júliusban), és a tragédiák száma is ekkor a legmagasabb. Nyáron jellemzően a kerékpáros balesetek a gyakoribbak.

A kórházi/szakrendelői gyermekosztályok jelzései alapján a magános balesetek (elesések, útról való letérések stb.) és az ütközések mellett abból is adódnak sérülések, hogy a kerékpáron szabálytalanul szállított gyerek lába beszorul a küllők közé

– osztotta meg a megyei rendőrkapitányság.

A rendőrök tapasztalatai szerint a kerékpáros gyermekbalesetek látenciája viszonylag magas. Sok baleset ugyanis nem a közúton, hanem a játszótéren, parkban, udvaron vagy más hasonló helyen történik, többnyire egyéb külső közreható tényező hiányában, s ezek az esetek a közúti baleseti statisztikában értelemszerűen nem jelentkeznek.

Veszélyérzet nélkül

A rendőrség kiemelte, a biztonságos közlekedés alapfeltétele a szabályismeret, amelyet a családban és az iskolában kellene elsajátítani a gyerekeknek minél fiatalabb korban. – A szülői példamutatás a közlekedésben elengedhetetlen a gyermekek helyes közlekedésre neveléséhez, a balesetek elkerüléséhez! A nyári időszakban a szülőknek különösen ügyelniük kell a gyermekekre, amennyiben az úton vagy annak közelében akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése gyakran kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük, és teljesen másként látják a világot, időnként kalandot keresve minden észlelt dologban – figyelmezteti a szülőket és a közlekedőket.

„A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közlekedésnek.”

– Még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a veszélyeket, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért – ahol gépjármű-közlekedés van – mindenhol potenciális veszélyek leselkednek rájuk: a forgalmas vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihenőövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében – hangsúlyozta a rendőrség.

Nagy Emese

Ajánlatos-e most a táboroztatás?

A táborszervezők pontosan tudják és betartják a koronavírus-helyzet okozta egészségügyi előírásokat – ismertette elöljáróban a Naplóval Tóth Béla, a Táborfigyelő ügyvezetője, aki arra a kérdésünkre is válaszolt, hogy melyek a leg­gyakoribb gyermekbalesetek a táborokban? – Leginkább horzsolások fordulnak elő a gyermek térdén, arcán akár tenyerén, valamint zúzódásokkal is többször találkozunk. Kevésbé gyakoriak a repedések, törések, inkább olyan sérüléseket tapasztalunk, amelyek játék közben történnek – mondta, majd hozzátette:

– Minden tábormustra megkezdése előtt megtörténik a teljes tábor területének fertőtlenítése. Továbbá a gyerekek érkezésük után részt vesznek egy higiéniai oktatáson, voltaképpen ez az első programpont. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben a szülők nyugodtan választhatják a táborokat: biztonságos felügyeletet biztosítanak, élménydús vakációt, és a szociális hatásuk is nagyon pozitív – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!