Hajdú-Bihar

2018.03.13. 14:03

Segít a kampánypénz, de rossz vége is lehet

Debrecen - Szabálytalan pénzfelhasználáskor a támogatás kétszeresét kéri vissza az állam.

Debrecen - Szabálytalan pénzfelhasználáskor a támogatás kétszeresét kéri vissza az állam.

Az országgyűlési képviselők április 8-i választását megelőzően az egyéni jelölt idén 1 millió 25 ezer 14 forint támogatásra jogosult, de a jelölt a támogatás igénybevételéről lemondhat az őt jelölő párt javára. A támogatást a Magyar Államkincstár (MÁK) bocsátja rendelkezésre – tájékoztatta a Napló dr. Dobi Csaba, a területi választási iroda vezetője.

A pártlistát állító pártok 2018-ban 1,02 milliárd forint 15 százalékával megegyező összegű támogatásra jogosultak, ha például legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet állítottak. Ha viszont már minden egyéni választókerületben jelöltet állítottak, akkor a 60 százaléka számolható el az 1,02 milliárd forintnak. Külön előírás vonatkozik a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatokra. Ezek idén együttesen 1 milliárd 19 millió 888 ezer 699 forint 30 százalékával megegyező összegű támogatásra jogosultak, azaz mintegy 306 millió forintra.

Az elszámolás és ellenőrzés szabályai szerint az egyéni választókerületi képviselőjelöltnek az országgyűlési képviselők választása egyéni választókerületi eredményének jogerőre emelkedését követő 15 napon belül elszámolást kell benyújtania a Kincstárhoz. A pártlistát állító pártnak – amennyiben lemondott támogatásban részesül, és megállapodást kötött – az ország­gyűlési képviselők választása listás választókerületi eredményének jogerőre emelkedését követő 15 napon belül minden általa felhasználható, lemondott támogatásról egy összesített elszámolást kell benyújtania a MÁK-hoz. A Kincstár az általa lefolytatott ellenőrzés során dönt arról, hogy a támogatás felhasználása szabályszerű volt-e.

Nyilvánosságra kell hoznia

A választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját minden jelöltnek és jelölő szervezetnek a választás utáni 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia – hangsúlyozta a területi választási iroda vezetője.

Dr. Dobi Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy az a jelölt, aki határidőben a támogatással nem számol el, a támogatás kétszeresét köteles befizetni. Aki határidőben elszámol, de a Kincstár azt nem fogadja el, a nem megfelelően elszámolt támogatás kétszeresét köteles befizetni. Ha a jelölt nem szerzi meg az egyéni választókerületben leadott érvényes szavazatok legalább két százalékát, illetve a választási eljárásról szóló törvény (Ve.) alapján kiesik – kivéve, ha a szavazás előtt elhunyt –, köteles a támogatást a Kincstárnak visszafizetni.

Az a pártlistát állító párt, amely az egyéni választókerületi jelölt által rendelkezésre bocsátott támogatással határidőben nem számol el, a támogatás kétszeresét köteles befizetni. Az a párt, amely határidőben elszámol, de a Kincstár azt nem fogadja el, a nem megfelelően elszámolt támogatás kétszeresét köteles befizetni.

Egy éven belül, hivatalból

A támogatás felhasználását az Állami Számvevőszék a választást követő egy éven belül, az országgyűlési képviselethez jutott jelöltek esetében kötelezően, hivatalból ellenőrzi a Kincstárnál, szükség esetén a jelöltnél vagy lemondott támogatás esetében a jelöltet jelölő pártnál. Az ÁSZ szintén egy éven belül és hivatalból ellenőrzi a támogatás felhasználását azoknál a listát állító pártoknál, amelyek listája a pártlistákra leadott összes érvényes szavazat legalább egy százalékát megszerezte.

VA


[related-post post_id="3788345"]

[related-post post_id="3792105"]

[related-post post_id="3791624"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!