Hajdú-Bihar

2018.01.28. 21:21

A széthúzás megszűntetését tartanák az egyik legfontosabbnak

Álmosd - Az általunk megkérdezett álmosdiak többsége jobb utakat és az egész falut lefedő közműhálózatokat is szeretne.

Álmosd - Az általunk megkérdezett álmosdiak többsége jobb utakat és az egész falut lefedő közműhálózatokat is szeretne.

Időközi polgármester-választást tartottak vasárnap Álmosdon. A voksolásra jogosult 1424 helybéli lakos 7 jelölt közül választhatott. A szavazást azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester – Köteles István (Fidesz-KDNP) – tisztsége méltatlanság miatt 2017. október 12-i hatállyal jogerősen megszűnt. A volt településvezető független jelöltként újra elindult.

Nem sokkal a vasárnapi harangszó előtt érkeztünk a román határhoz közeli kistelepülésre, ahol az általános iskolában alakítottak ki két szavazókört. A bejárat közelében arról kérdeztük a szavazásra érkező helyieket, hogy mit várnának az új polgármestertől, mire lenne szüksége Álmosdnak.

Utak, közművek fejlesztése

A leendő polgármestertől leginkább azt várom, hogy az itt lakók érdekeit képviselje"

– jelentette ki egy fiatal férfi. Török Norbert elmondta: fontos lenne, hogy a faluban minden utca kapjon aszfaltburkolatot, még azok is, amelyek a település szélein találhatók. A meglévő utakon sok a kátyú és a foltozás, azokat nem ártana helyrehozni. Ezenkívül fontosnak nevezte még a csatorna és a gázhálózat teljes körű kiépítését is.

Az új polgármester tegyen sokkal többet a faluért, mint az eddigi. Például javítsa az utcákat, a járdákat, erősítse a közbiztonságot, és adjon több munkalehetőséget. Nemcsak közmunkákra, hanem olyan munkaadókra is szükség lenne, akik rendes, normális megélhetést nyújtó munkabért fizetnek"

– fogalmazott egy középkorú – a nevét nem vállaló nő –, aki családjával együtt érkezett a voksolásra.

Erős széthúzás tapasztalható

Egy a szavazóhelyiség előtti folyosón megszólított középkorú férfi azt fejtegette, hogy szerinte az utóbbi időben kialakult széthúzás megszüntetése, az összetartozás erősítése lenne a legfontosabb feladata az új álmosdi polgármesternek:

Jelenleg vagy marják egymást az emberek, vagy alig beszélgetnek egymással. A 7 jelölt is ezt bizonyítja."

Tóth László a feladatok között említette még az infrastrukturális fejlesztések megvalósítását, és arról is beszélt, hogy a szociális ellátás terén is akadna tennivaló:

Van aki meg van elégedve ezzel, de olyan rászoruló is előfordul, akinek kellene, de nem kap, nem jut."

Arról is beszélt, hogy miközben sok idős él a településen, a patikában nem mindig kapható az orvos által nekik felírt gyógyszer. Így megesik, hogy a nehezen mozgó nyugdíjasoknak többször is oda kell menniük, van, akinek egy kilométerről, havas, jeges időben.

Pontáné Bujdosó Noémi szerint az új polgármesternek talpraesettnek és rátermettnek, szakmai tapasztalattal rendelkezőnek kellene lennie:

Olyan emberre lenne szükség, aki átlátja ezeket a dolgokat, és az sem baj, ha már dolgozott az önkormányzati szektorban. Mivel pénz igazán csak a pályázatokból van, az sem baj, ha ehhez is ért, tehát sokrétűnek kell lennie."

Ezenkívül szerinte elsősorban az elmúlt két évben szétesett álmosdi közösség formálására, jó utakra és munkahelyteremtő beruházásokra lenne szükség.

A jó gazda gondosságával

Korrekt, következetes, céltudatos, határozott polgármester kellene a falu élére"

– fogalmazott a fiatalabb korosztályhoz tartozó Bányai Károly. Azon igényének adott hangot, hogy a környező falvakat összekötő rossz minőségű, agyonkátyúzott utakat fel kellene újítani, újra kellene aszfaltozni. A beszélgetés végén ő is azt hangsúlyozta, hogy olyan rendezvényekre volna szükség, amelyek újra összehoznák a falu megbomlott közösségét.

Az utolsó megszólított választó egy idősebb nő volt, aki először arról beszélt, szerinte nagyon sok teendő lenne Álmosdon. Arra panaszkodott, hogy például nincs húsbolt, nincs ruházati bolt, rosszak a járdák és az utak.

Hiába vannak közmunkások, csúnyán néznek ki a közterületek. Ezek megoldását a korábbi években többször is megígérték, de nem történt meg"

– fogalmazott Horváth Imréné. Kiemelte: a rengeteg munkanélküli miatt új munkahelyekre volna szükség, például meg kellene csinálni a beígért tormafeldolgozót. – Egy nagyon korrekt emberre kellene bízni Álmosdot. Olyan polgármesterre lenne szükség, aki meg is valósítja az ígéreteit. A falu vezetőségének pedig nagyon oda kellene figyelnie arra, hogy mire költenek. Látok erre alkalmas, jó jelöltet – foglalta össze véleményét.

HBN - Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!