Hajdú-Bihar

2013.01.05. 15:35

Békák, vidrák védelmében Hajdú-Biharban

Hortobágy - Védőkerítést létesítettek nemrégiben a 33-as út mentén a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén – tudtuk meg a HNP képviselőitől.

Hortobágy - Védőkerítést létesítettek nemrégiben a 33-as út mentén a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén – tudtuk meg a HNP képviselőitől.

„A Nemzeti Parkot kettészelő 33-as főút Nyugati Főcsatorna és Keleti Főcsatorna közötti szakaszán védőkerítést építettünk a főút mindkét oldalára, melynek folytonosságát szinte csak a Hortobágy település átkelési szakasza bontja meg. Célunk az élővilágot és a gépjárművezetőket egyaránt veszélyeztető kétéltű, hüllő, madár- és gerinces állat gázolások megelőzése, megakadályozása. A kerítések minden esetben az út két oldalán, az utat szegélyező árkoknak az úttól távolabbi részén épültek meg, a közút kezelője és a HNP Igazgatóság által kezelt ingatlanok telekhatárán, 7-8 méterre az útburkolat szélétől” – részletezi a HNP.

Vidrák ellen is

A szakemberek kétféle kerítést telepítettek. Az egyik egy méter magas, kis lyukbőségű polietilén anyagból készült, megakadályozza a kétéltűek, hüllők, kisemlősök, valamint az úton gyalogosan átkelő madarak számára az átjutást, és a legkisebb testű békáknak is akadályt jelent. Alsó 20 cm-re a talajba süllyesztett és az úttól eltérő irányba hajlik, hogy a kistestű emlősök ne áshassák át magukat a kerítés alja alatt.

A vidrák számára legveszélyesebb, 4-7 kilométeres szakaszokra villanypásztorral ellátott kerítéseket helyeztek ki. Felépítésük azonos az előzőével azzal a különbséggel, hogy a tartóoszlopok tetejére villanypásztort rögzítettek, ami megakadályozza – a többi, a célcsoportba tartozó állatoknál nagyobb testű és mozgékonyabb – vidrának a kerítésen történő átmászását. A villanypásztorok mobil áramforrásról működnek, és mivel az úttól kis távolságban vannak, a nyomvonal teljes hosszában táblák figyelmeztetnek rájuk.

A 60 millió forint értékű beruházást pályázati forrásból finanszírozták.

HBN-SzT

 

Átjárók az út alatt

Az állatoknak a 33-as főúton történő átjutására négy, már kiépített átjáró szolgál, ezen kívül további öt, potenciálisan átjáróvá alakítható csatorna-áteresz is van, ami a főút alatt vezet át. Utóbbiak tervezett felújítása és átkelést segítő konzolok kihelyezése révén a kisebb testű emlősök a kerítéssel védett szakaszokon is közlekedhetnének az út két oldala között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!