Hajdú-Bihar

2012.11.11. 14:33

Mindenkinek vannak „extra ütései”

Hajdú-Bihar - Szívpanaszok: nem minden esetben kell súlyos betegségtől tartani, de csak a kivizsgálás adhat megnyugtató választ!

Hajdú-Bihar - Szívpanaszok: nem minden esetben kell súlyos betegségtől tartani, de csak a kivizsgálás adhat megnyugtató választ!Gyógyszerproblémák, szívritmuszavar, magas vérnyomás, extra ütések és szívműtétek utáni problémák - többek között erről kérdezték olvasóink prof. dr. Édes Istvánt, a Kardiológiai Intézet igazgatóját, aki keddi „szakembertelefonunk” alkalmával egy percet sem pihent a két órás „rendelés” alatt. Az alábbiakban azokat az eseteket emeltük ki, melyekből általános érvényű tanulságok is levonhatók, a telefonálók között ugyanis sok speciális eset volt, melyekre a többféle betegség és az azokra szedett gyógyszerek miatt csak az adott páciensre vonatkoztatható tanácsok hangzottak el.

Szapora szívverés

- Harminchét éves vagyok, s már tizenéves korom óta problémát okoz nálam a szapora szívverés, sokszor akár 120-ra is felmegy a pulzusszámom. Sőt, néha kihagy a szívem, extra ütéseim vannak. A kezelőorvosom azt mondta, hogy talán mitrális prolapsus-om van. Mit jelent ez pontosan és hogyan lehet kezelni? - kérdezte egy álmosdi nő. – Készült már akkor EKG, amikor felgyorsult a szívverése? - kérdezett vissza a szakember.

A válasz nemleges volt, ezért kardiológus azt javasolta, hogy olvasónk látogasson el az arritmiológiai (szívritmuszavarral foglalkozó) szakrendelésre, ahol az ilyen gyors szívdobogással járó rohamokat vizsgálják. - Előfordulhat, hogy a szívizomban ingerületvezetési probléma van, és ez áll a tünetek hátterében- először ezt kellene kideríteni. Amennyiben ez kizárható, akkor lehet, hogy „banális” oka van a tünetnek: feszültség, kimerültség, stressz, stb. A fiatal, harmincas éveiben járó nőknél gyakran előfordul, hogy ok nélkül is 100-110-zel „megy” a szívük. Ilyen esetekben, első körben a kiváltó okot kell lehetőség szerint megszüntetni.

Pajzsmirigy-túlműködés okozhat szapora szívverést- ezt egy szimpla vérvétellel tisztázni lehet. Magnézium és kálium tartalmú tabletták segíthetnek a panaszok csökkentésesben. Amennyiben az előbbiek nem segítenek, úgy átmenetileg alacsony dózisú gyógyszer válhat szükségessé (béta-blokkoló gyógyszercsoport, pl. bizoprolol)- erre nagyon jól reagál a hölgyek szervezete, ám ezt csak akkor kell szedni, ha a panaszok nem szűnnek. Ez egy nem túl drága gyógyszer, amit a körzeti orvos is felírhat, s úgy gondolom, hogy ezt ki lehet próbálni a tünetek kezelésére. Ám, ha a rohamokon nem segít, esetleg súlyosbodnak, akkor elkerülhetetlen a szakrendelésen való kivizsgálás - mondta prof. dr. Édes István.

A „kimaradásokkal, extrákkal” kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ezek nagyon gyakoriak, sőt mindenkinek van naponta néhány száz extra ütése, de még a több ezer se feltétlenül kóros. Ezek inkább akkor jönnek, amikor az ember idegesebb, túlhajszolt, de szerencsére a fentiekben leírt terápiás módszerek áltálában segítenek.

Van, hogy „fejben dől el”

A következő telefonáló, egy 41 éves férfi, saját bevallása szerint már kissé hipochonderré is vált egy három évvel ezelőtti pitvarfibrillációja óta, amivel akkor 4 napot kórházban töltött. - 15 éve érzem az extra-ütéseket, a pitvarfibrillációmkor és azóta is többször vizsgáltak ultrahanggal, sőt 24-órás Holter-EKG vizsgálaton is voltam, de egyiknél sem találtak különösebb eltérést. Én mégis megijedek, amikor érzem az extrákat, főleg, amikor idegeskedem.

Sokszor éjjel is felkelek és számolom a szívverésemet, aggodalmaskodom, s ilyenkor előfordul, hogy olyan ideges leszek, hogy 200 lesz a pulzusom. Félek, hogy ez később komolyabb problémát okozhat, megállhat a szívem - mesélte olvasónk, aki egyébként már évekkel ezelőtt leszokott a cigarettáról, rendszeresen sportol, s az orvosa tanácsára naponta megiszik két deci vörösbort. Panaszaira egyébként nem szed gyógyszert.

A professzor próbálta megnyugtatni őt, s megerősítette, hogy az életmódja, azaz a napi 2 dl vörösborfogyasztás (megjegyezte: a hölgyeknek csak egyet szabad, mert érzékenyebb a májuk) a sport és a nem-dohányzás teljesen megfelelnek az egészséges életmód követelményeinek. - Mióta csináljuk a 24 órás Holter-EKG monitorozást, azóta tudjuk, hogy extra ütései mindenkinek vannak, csak az emberek nagy része erről nem is tud.

Ezek ráadásul nem a pitvarfibrilláció miatt alakulnak ki, a szívkamrából jönnek, s ez teljesen természetes. Amennyiben úgy érzi, hogy hosszabb ideje össze-vissza ver a szíve, azt mindenképpen érdemes kivizsgálni, nehogy a pitvarfibrilláció újra visszajöjjön.

Önnél a fenti probléma inkább pszichés eredetű lehet, próbáljon kevesebbet idegeskedni, kevesebbet foglalkozni ezzel. Higgye el, hogy nincs nagy gond, ez mindenkinél természetes, hogy ha éjjel felébred, akkor felgyorsul a szívverése. Ha érzi, hogy elkezd szaporábban verni a szíve, próbáljon lazítani, s vegyen nagy levegőket, tartsa benn 10-20-30 másodpercig is, ez lelassítja a pulzust néhány perc alatt.

Ha amiatt aggódik, hogy túlpörög a szíve, azt tudnia kell, hogy a szervezet ezt nem „engedi”. Ebbe csak azok halnak bele, akiknek valamilyen szívbetegsége van, mint azok a sportolók a korábbi években, akikről utólag mindig kiderült, hogy volt valamilyen rejtett szívbetegségük - mondta a DEOEC Kardiológiai Intézetének igazgatója.

Megjegyezte: a szívnek jót tesz és a ritmuszavart is kordában tartják a magnéziumot és káliumot tartalmazó tabletták. - Intézetünkben lehetőség van transztelefonikus-EKG készülék kiadására is - ezzel az eszközzel a beteg otthonról tud kitűnő minőségű EKG-t telefonon keresztül beküldeni, amit kollegáink azonnal elemeznek - ajánlotta prof. dr. Édes István.

 

HBN-FÁ

Mitrális prolapsus

A mitrális prolapsus-ról szólva prof. dr. Édes István elmondta: akkor alakul ki, amikor bal pitvar és kamra közötti billentyű, illetve az azt tartó ínhúrok lazábbak. A mitrális billentyű a kamra minden összehúzódásakor lezár, szelepként viselkedve megakadályozza a vér visszaáramlását a pitvarok felé. Prolapsus esetén azonban a billentyű visszacsapódik a pitvarba, változó mennyiségű vért visszaengedve. Ez a visszacsorgás, valamint a billentyű csapódása miatti feszülés különféle mellkasi panaszokhoz vezethet, illetve ritmuszavarokat válthat ki, amik általában jóindulatúak. Hozzátette: e betegség megállapításához szakvizsgálatokra van szükség!

 

Fokozatosan lehet csökkenteni a gyógyszer dózisát

- Négy éve történt egy eset, ami ráment a szívemre, erős szívritmuszavarom is lett. Voltam vele a klinikán, kaptam rá gyógyszereket (vérnyomáscsökkentőt, acetilszalicilsav tartalmú vérrögképződést megelőző tablettát, propafenon-hidroklorid tartalmú antiarritmiás gyógyszert). De ezeket életem végéig szednem kell? - hallhattuk a következő telefonálótól.

- Az antiarritmiás (ritmuszavar elleni) gyógyszert lehet, hogy el lehet hagyni, de ehhez szakorvosi konzultáció szükséges, addig az előírtaknak megfelelően szedje a gyógyszereket. Az elhagyás nem feltétlenül jár kockázattal, de fokozatosság elvét itt is be kell tartani, attól azonban nem kell tartania, hogy leáll a szíve. - Antiarritmiás szerre akkor van szükség, ha meg akarjuk előzni a pitvarfibrillációt. A korábban már említett béta-blokkolót viszont érdemes lenne szednie - jegyzete meg a szakember, aki azt tanácsolta olvasónknak, ezen információk birtokában mindenképpen újra beszéljen kezelőorvosával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!