Ha nem vigyázunk, elfogyhat a levegő…

A jól szigetelő ablak bent tartja a hőt, de kint tarthatja az oxigént
A jól szigetelő ablak bent tartja a hőt, de kint tarthatja az oxigént - © Fotó: AFP / Ingold Hatz
Hajdú-Bihar – Olykor régi beidegződéseket kell megváltoztatni a biztonságunk érdekében.

Van foganatja a szén-monoxid-mérgezés veszélyére felhívó kampányoknak, de még mindig nem eléggé – véli Urbánszki Zsolt kéményseprőmester, a megyei katasztrófavédelem ellátási csoportjának vezetője. A hajdú-bihari kéményseprők tapasztalatai szerint az emberek jobban beengedik őket a házaikba, a problémát inkább az okozza, hogy régen berögzült szokásokat, állapotokat nem akarnak megváltoztatni. Vagyis ha a kéményseprő valamilyen műszaki módosítást javasol, az a válasz, hogy az már tíz éve úgy van…

Akadnak olyan dolgok, amikről nem is gondolják az emberek, hogy baj lehet belőle.

Például a jó hőszigetelő műanyag nyílászárók csukott állapotban szinte megszüntetik a légellátást, és a nyílt égésterű tüzelőberendezések számára elfogyhat az oxigén. Ha pedig egyszerre fűtünk a konyhában, és működik a páraelszívó is, akkor utóbbi nemcsak a levegőt veheti el az égéstől, de a szén-monoxidot is bejuttathatja a helyiség légterébe – figyelmeztet a szakember. Megjegyezte, hogy ködös, szeles időben nehezebben húzza ki a kéményből a füstöt a huzat, sőt, az is előfordul, hogy a külső nyomás miatt az égéstermék visszaáramlik a házba.

– Kollégáimmal mindig felhívjuk az ingatlantulajdonosok figyelmét ezekre a problémákra, és a megoldási javaslatokat is elmondjuk. Így például, hogy léteznek olyan műanyag nyílászárók, melyekben légáteresztő rész van, de beépíthetünk légáteresztőket a falba is.

Mint mondta, szerencsére terjed a szén-monoxid-érzékelők használata, vannak megbízható, jó minőségűek a boltokban. Másrészt viszont továbbra is jellemző, hogy sokan elhanyagolják tüzelő­berendezéseik karbantartását: kiégett gázkazánnal, kormos kémény mellett fűtenek.

Hangsúlyozta: a berendezés típusától függően évente vagy kétévente felül kell vizsgáltatni azt, mégpedig szakemberrel! Gyakori hibaként említette, amikor nem megfelelő anyaggal, például nedves fával tüzelnek, vagy túl hamar lezárják az égésteret, és ezért kevés oxigénhez jut a tűz, a kémény pedig elszurkosodik.

Több kémény

A kéményseprők munkájuk során olykor kirívó szabálytalanságokkal szembesülnek, többek közt, amikor az ingatlantulajdonosok nem takaríttatják a kéményt, a kazánt; találkoztak teljesen eldugult hőcserélővel, ami egyáltalán nem levegőzött, és a háziak közölték, hogy öt éve senki sem nyúlt hozzá…

– Kevesen tudják, de a kazáncserét be kell jelenteni a kéményseprőknek, akik szakvéleményt adnak hozzá. Ez azért fontos, mert bár az üzletekben kapható kazánok megfelelő minőségűek, nem biztos, hogy elegendőek az adott környezetben. Az előzetes vizsgálatkor kiderül, hogy a légtérhez, a kéményhez és a rendszer más elemeihez hibamentesen illeszkedni fog-e az új eszköz. Egyébként ma már csak kondenzációs kazánokat lehet telepíteni, ezek zárt rendszerűek, vagyis a levegőt nem a lakásból nyerik, és az égéstermék sem juthat ki, tehát elvileg nem történhet esetükben szén-monoxid-mérgezés.

Mint Urbánszki Zsolt elmondta, az utóbbi időben nem kevesebb, hanem több kémény lett, hiszen a családi házakban igyekeznek legalább tartalék fűtési rendszerként cserépkályhát vagy más szilárd tüzelésű berendezést telepíteni.

HBN–SzT


A tűzoltóság adatai

Szén-monoxid miatti riasztások Hajdú-Bihar megyében

2012-ben: 7 eset sérült: 2 fő

2013-ban: 24 eset sérült: 14 fő

2014-ben: 29 eset sérült: 11 fő

halálos áldozat: 2 fő

2015-ben: 25 eset sérült: 28 fő

(Ezek azok az esetek, amelyekhez a tűzoltók kivonultak; van, ahol csak a mérgezés gyanúja merült fel.)

Kéménytűz Hajdú-Bihar megyében

2012-ben: 28 eset

2013-ban: 32 eset

2014-ben: 35 eset

2015-ben: 57 eset

(Sérülés egyikben sem történt.)


Hétfőn este is meglett a baj

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt kórházba szállítottak egy felnőttet és két gyermeket hétfőn este egy nádudvari családi házból. A püspökladányi hivatásos tűzoltók becsukott nyílászárók mellett, légzőkészülékben műszeres méréseket végeztek, s kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a gázszolgáltató szakemberei is a helyszínre vonultak – tudatta a katasztrófavédelem.

hirdetés