Ha a kora huszonöt és 55 év között van…

Debrecen – Itt a kivételes adókedvezmény, amit csak az agráriumban foglalkoztatók vehetnek igénybe.

A mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti dolgozók után tavaly júliustól szociális hozzájárulási adókedvezményt lehet érvényesíteni. Jó hír, hogy ez a lehetőség az idén is megmarad, így továbbra is jelentős összeget lehet megtakarítani.

Mire figyeljenek?

Mire kell figyelni a kedvezmény igénybevételekor? A kedvezmény mértéke a munkavállaló bruttó munkabérének 14,5 százaléka, amely maximum 100 ezer forint után vehető igénybe. Tehát 150 ezer forintos bruttó munkabérnél sem lesz több az igénybe vehető kedvezmény összege 14 ezer 500 forintnál, persze csak akkor, ha a munkavállalót teljes munkaidőben alkalmazzák. Részmunkaidős foglalkoztatásnál ugyanis a kedvezményt arányosítani kell. A kedvezményt munkaviszonyonként lehet igénybe venni. A kedvezmény igénybevételének feltétele továbbra is a mezőgazdasági munkakörben történő foglalkoztatás. A kedvezményt nem lehet igénybe venni, ha a munkavállalót a hónap egy részében nem vagy nem kizárólag mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatják.

További feltétel

Mivel a kedvezmény további feltétele meghatározott életkorban lévő alkalmazott foglalkoztatása, így nem árt tisztában lenni azzal, hogy arra a hónapra vonatkozóan, amelyben a munkavállaló a 25. vagy 55. életévét betölti, a munkáltató nem jogosult a kedvezmény igénybevételére. Azonban ilyen esetben sem marad a foglalkoztató adókedvezmény nélkül, hiszen ekkor még a 25 év alatti vagy az 55 év feletti foglalkoztatottak utáni kedvezmény igénybe vehető, ha annak feltételei adottak.

HBN