Helyi közélet

2008.09.25. 06:51

Minél több kódrendszert ismerni

<p>A nyelvtudás fontossága az évek múlásával egyre fontosabbá válik. A hozzáértők állítják: ha megkérdezik, hány nyelven beszélsz, az anyanyelv és az angol nem számít. Na szép. <STRONG>Kovács Dóra jegyzete.<BR /></STRONG></p>

A nyelvtudás fontossága – szerény észrevételem szerint – az évek múlásával egyre fontosabbá válik. Amikor édesanyám járt egyetemre, még jobbára csak az orosz nyelvet oktatták, diplomája kézhezvételéhez azonban nyelvvizsgára nem volt szükség.

Később divatba jött az angol, a diplomához pedig a kötelező (egy vagy több) nyelvvizsga. Most meg már a hozzáértők állítják: ha megkérdezik, hány nyelven beszélsz, az anyanyelv és az angol nem számít. Na szép.

„Az angol nem számít” kijelentés – főleg azoknak, akik nincsenek más idegen nyelvtudás birtokában – elsőre túlzásnak, esetleg dühítőnek tűnhet. Ne dühöngjünk, helyesbítsünk inkább: az angol nyelvismeret manapság már elvárt. Angol nyelven szinte bárhol a világon megértethetjük magunkat.

Angolul ma már az ovisok is tanulhatnak, és bizonyára eljön az idő, amikor az ovisoknak egyenesen illő lesz angolul tanulniuk (és tudniuk).

A kéttannyelvű képzések is virágkorukat élik, nem csak angol, hanem például német vagy spanyol nyelven is. Úgy tűnik, van rá igény.

Úgy tűnik, az emberek elfogadják és belátják, hogy a minél szélesebb körű nyelvismeret óriási szellemi tőkét jelent az egyénnek.

Fellengzősen hangzik, de gondoljunk csak bele: minden egyes nyelv egy külön kódrendszer, mely rendszerek közt legtöbbször működhet a dekódolás (azaz a fordítás), mégis akadhat olyan információ, melyet legjobban csak az adott nyelven (kódrendszerben) lehet visszaadni.

Aki pedig ismeri a nyelvet, ilyen esetekben egyértelműen előnyt élvez.


[email protected]

  • Tényleg annyira kelendő a francia nyelvtudás?
  • Nyelvtudás a jó állás kulcsa
  • Mi nem beszél „englisül”?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában