Gondolatok a pályázat lezárta után

Burkolatfestő akció a Campuon - ezzel indult az Európa Kulturális Fővárosa Debrecen 2023 Programiroda fesztiváli programkínálata
Burkolatfestő akció a Campuon - ezzel indult az Európa Kulturális Fővárosa Debrecen 2023 Programiroda fesztiváli programkínálata - © Fotó: Derencsényi István
Könnyek helyett köszönet! A közös munkáért, a bizalomért, az új horizontokért! Van, amit számokkal mérnek, így az első helyek elé is oda kerül a sorszám; van, amit viszont nem. Porkoláb Gyöngyi írása.

Az elmúlt két évben Debrecenben a kultúra, a közösségek helyzete az itt és a régióban élők körében az Európa Kulturális Főváros pályázat kapcsán közös hazai és európai társadalmi üggyé vált; sok-sok beszélgetéssel, vitával, de mégis sokunk lelkében tele a kultúra iránti szeretettel, tenni akarással, elköteleződéssel, bevonódással vagy éppen a közösségeink iránt érzett felelősség okán.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat december 14-én lezárult, egy nyugat-magyarországi város, Veszprém töltheti meg tartalommal ezt a címet, képviselve egyedüli városként Magyarországot 2023-ban, amihez gratulálok.

A közös gondolkodás, az elindított együttműködési folyamatok, közös történetek mindig utat találnak maguknak. Köszönöm személy szerint mindenkinek; debreceni, hazai és európai kollégáimnak, barátaimnak a biztatást, ami nagyon jólesik. Sokat tanultam Tőletek az ECoC2023 pályázat során.

Sokszor kellett elmagyarázni, elmesélni milyen is Debrecen, a debreceni ember, mitől cívis a debreceni, mit is szeretne Európa Debrecentől, és fordítva.

A kultúra továbbra is közös ügyünk kell, hogy maradjon a jövő élhető Európájáért, élhető Debrecenért, mindennapjaink részeként.

– Porkoláb Gyöngyi –


Közvetlenül az eredményhirdetés után
Debrecen - Mielőtt a bírálóbizottság elnöke kihirdette, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője elmondta: az EKF kezdeményezés lehetővé kívánja tenni, hogy az európaiak többet tudjanak meg egymás kultúrájáról, me...

Budapest - Kihirdették a budapesti Művészetek Palotájában péntek délután, hogy melyik város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. A bírálóbizottság elnöke Veszprémet nevezte meg győztesként. A pályázat utolsó körére három város: Debrecen, Veszprém és Győr maradt. További részletek később. ...