Sport

2008.03.31. 06:33

OLIMPIA: Megérkezett a láng Pekingbe

<p>Megérkezett az olimpiai láng Pekingbe, az idei ötkarikás játékok helyszínére hétfőn - jelentette az AFP. A láng egyelőre csak rövid ideig marad a kínai fővárosban, hamarosan ugyanis 19 országot érintő körútra indul. <DIA width="650" height="690" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Meg_rkezett_az_olimpiai_l_ng_Pekingbe_2008_/index.shtml , SERIE ,650,690)" href="about:blank">Képek a pekingi ceremóniáról <IMG height="13" alt="Megérkezett az olimpiai láng Pekingbe 2008.03.31." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA><DIA width="700" height="900" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Olimpiail_ng__tad_s___Ath_n_2008_03_31_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank">Képek Athénból <IMG height="13" alt="Olimpiai láng átadás - Athén 2008.03.31." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A kínai különgép közép-európai idő szerint hajnali három óra körül érkezett meg a pekingi nemzetközi repülőtérre. A fedélzetről a Pekingi Olimpia szervezőbizottságának elnöke, Liu Csi hozta le a lángot, amelyet aztán útnak indítottak a belvárosba, a Mennyei Béke (Tienanmen) terére. Ott tartanak egy rövid ceremóniát a játékok jelképének tiszteletére.

A láng azonban csak ideiglenesen marad a kínai fővárosban: kedden ugyanis ismét útnak indítják. A 19 országot érintő körútjának első állomása Kazahsztán fővárosa, Almati lesz.

Kínában rendkívüli biztonsági intézkedések mellett készültek az olimpiai láng fogadására. A hatóságok attól tartottak ugyanis, hogy Tibet-szimpatizánsok megpróbálják megzavarni a ceremóniát, ahogyan az Görögországban az elmúlt napokban az többször is megtörtént.

 

Megpróbálták megzavarni az athéni átadási ünnepséget

 Több tüntető megpróbált kiteríteni egy transzparenst vasárnap az olimpiai láng átadási ceremóniája alatt. A görög főváros stadionja előtt legkevesebb hat, Kína-ellenes szlogeneket kiabáló embert azonnal letartóztatott a görög rendőrség.

A lángot hétfőn gyújtották meg az ókori játékok helyszínén, Olümpiában. A ceremóniát három, a tibeti emberi jogokért küzdő aktivista zavarta meg.

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!