Gazdaság

2018.10.10. 19:38

A munkaerő megtartásról beszélgettek

Debrecen - A betelepülő autóipari cégek miatt olyan helyzet előtt állnak a helyi vállalkozások, amelyek ismeretlenek számukra.

Debrecen - A betelepülő autóipari cégek miatt olyan helyzet előtt állnak a helyi vállalkozások, amelyek ismeretlenek számukra.

Interaktív szakmai napot tartott kedden a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) és a Pannon-Work Csoporttal munkaerő-közvetítő cége. A leginkább kis- és középvállalkozásoknak (kkv) rendezett fórum fő témája a térségbe betelepülő új vállalkozások munkaerő elszívó ereje, valamint a munkaerő-megtartás volt. A résztvevők szakértők segítségével megvitatták a jellemző HR-kommunikációs helyzeteket, megoldási utakat vizsgáltak, illetve fejlesztési programokról kaptak tájékoztatást.

Emelkedő bérszínvonal

A HBKIK részéről a tanácskozás szervezője dr. Kiss András gazdaságfejlesztési és innovációs osztályvezető volt, aki úgy véli, már nem feltétlenül érdemes elhagyni a régiót.

– A vállalkozások legfontosabb problémája a mai világban a szakképzett munkaerő biztosítása, ennek legegyszerűbb módja a munkavállalók megtartása. Erről szeretnénk a lehető legtöbb gyakorlati tapasztalatot, módszertant megosztani a kamarai tagokkal az előadók révén. Sokszor a bér nem elegendő, hanem a rugalmasság, a munkakörnyezet, a családbarát munkahely és azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak a jó közérzet fenntartásához.

Van elszívó ereje Budapestnek vagy éppen a nyugati országoknak, de azt lehet észrevenni, hogy egyre többen visszaszivárognak, mert a bérek növekednek; már csak a versenyképesség megtartása miatt is lassan eljön az a bérszínvonal, amiért már nem lesz feltétlenül érdemes a külföldi környezetben munkát vállalni."

Hazai viszonylatban keletről nyugatra haladva egyre nagyobb a munkaerőhiány, ennek gócpontjai az Észak-Dunántúl: Tatabánya, Veszprém, Győr és természetesen Budapest. Az elvándorlás szempontjából első körben a fizetés motiválja a munkavállalókat, másodsorban pedig a munkakörnyezet, de a tapasztalatok szerint utóbbinak hosszútávon nagyobb megtartóereje van, mint a pénzbeli juttatásoknak. Ha valakivel jól bánnak, jó környezetben dolgozik és szeret ott lenni, pár tízezerért sem fog feltétlenül váltani, de ha ezek hiányoznak, akkor már pár száz forintért is gondolkodás nélkül megteszi.

Nagy lépés előtt

– Országos cégként érezzük a különbségeket az egyes régiók között – hangoztatta Gruber Gábor, a munkaerő közvetítő cég értékesítési vezetője.

– Nagyon fontos, hogy ne ugyanúgy kezeljünk egy dunántúli helyzetet, mint egy tiszántúli szituációt, hiszen mások a körülmények, a lehetőségek. Ennek a fórumnak elsősorban preventív jellege van, hogy ne érje felkészületlenül az átállás a vállalkozásokat. Debrecen most egy nagy lépés előtt áll, hiszen autóipari cégek fognak betelepülni, és ennek következtében olyan nem várt kihívás előtt állnak a helyi vállalkozások, amelyek ismeretlenek számukra. Ez teljesen természetes, hiszen eddig itt volt munkaerő, de ez majd csökkenni fog, hiszen egy részét felszippantják a frissen betelepülő cégek. A helyi vállalkozásoknak emiatt a legfontosabb feladata az lesz, hogy megtartsák a munkaerőiket. Az előadások alapvetően erről szólnak majd, illetve az új helyzet előállásának boncolgatásában veszünk részt. Olyan praktikákat osztunk majd meg a kollégákkal, ami gyakorlatilag kézzelfogható eredménnyel jár. A tapasztalataink alapján összehasonlítjuk azt a 3-4 hazai nagyvárost, ahová már betelepültek hasonló méretű gyártó cégek, bemutatjuk ott hogyan oldottuk meg a kialakult szituációt, mit tudtunk segíteni a helyi vállalkozásoknak, miként tudjuk zökkenőmentessé tenni az átállást – ismertette a szakember.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!