Gazdaság

2018.02.15. 13:10

Néhány hétre melegséget visznek az otthonokba

Hajdú-Bihar - Az arra rászoruló lakosok a helyi hivataloknál kérvényezhetik a tüzelőt minden évben.

Hajdú-Bihar - Az arra rászoruló lakosok a helyi hivataloknál kérvényezhetik a tüzelőt minden évben.

A szociális tűzifára és barnakőszénre az 5000 főt meg nem haladó népességű települések önkormányzatai pályázhatnak. A feltételeket különböző kormány- és önkormányzati rendeletek alapján határozzák meg, és a rászorultság mértékétől függ, ki kaphatja meg.

Bedőn idén 46 köbméter fát oszthattak szét a családok között, a legmeghatározóbb feltétel az egy főre eső jövedelem volt. Az önkormányzatnak még van némi tartaléka, amit igény esetén szétosztanak. Újiráz 121 köbméter fát kapott, erre január 31-ig pályázhattak a lakosok. Furák Károly, a település polgármestere kifejtette, összesen 139 háztartás kapott felkuglizott fát. Az összeset kiosztották, így további fára már nem lehet pályázni, viszont eseti támogatásra igen, amit a képviselő-testület bírál el.

Évről évre többeknek

Kismarján a lakosok 90 százaléka, összesen 290 család kapott támogatást az önkormányzattól, háztartásonként 1,5 köbméter fa jutott a kérvényezőknek. Monostorpályiban nem fára, hanem szénre pályázott az önkormányzat, összesen 861 mázsát tudtak venni, amire közel 3,3 millió forintot költöttek. A településen összesen 337 igényt nyújtottak be, ám 2 kérelmező esetében nagyobb volt az egy főre eső jövedelem, mint a felső határ, így ők nem voltak jogosultak. A képviselő-testület a rendeletében úgy határozott, hogy minimum 3 mázsát mindenki kell kapjon, ezért csak 287 család részesült a fenti mennyiségből. A többi családnak további 96 mázsát vásárolt az önkormányzat, így 2 mázsa szenet ők is kaptak.

Farkas István Attila, Kismarja polgármestere kifejtette, az önkormányzatnak összesen csaknem 2 millió forintjába került idén a szociális tüzelő, amiből mintegy 1 milliót a házhoz szállítás tett ki, míg a fennmaradó összegnek az egyik fele az önerő volt, másik fele pedig a fa felvágása. A településen amúgy évről évre egyre több lakost tudnak segíteni.

Nagyban függ a hidegtől

A kiosztott tűzifa és szén, ha nem is egész télre, de legalább egy rövid időre megoldja a rászorulók gondját. Eszenyi Antal, Bedő polgármestere elmondta, szerencsére most enyhébb idő van, így nagyjából két hétig tart ki a fa. Újirázon 1-1,5 hónapig lehet elég az a mennyiség, amit a lakosok kaptak. Szabó József, Monostorpályi polgármestere szerint a településük és Hosszúpályi határában lévő magánerdőkben a támogatás ellenére is minden évben gondot okoz a falopás. Úgy véli, a problémára csak az nyújtana megoldást, ha folyamatosan őriznék a területet.

A tanyán élőket segítik

Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere elmondta, ők nem pályáztak tűzifára, ehelyett az önkormányzat saját erejéből biztosított 5 mázsa tűzifát azoknak, akik rászorulnak, az elbírálás módszerében azonban nincs különbség. Az önkormányzat úgy ítélte meg, jobban megéri, ha ők szerzik be a fát. Hozzátette, legtöbbször Balmazújvárosból veszik, hogy a szállítás ne legyen túl drága. Idén ötvenen nyújtott be kérelmet, nagyobb részük közfoglalkoztatott, akiknek házhoz is szállították a fát.

- Balogh Réka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!