Gazdaság

2018.02.10. 10:42

Csapadékvíz-elvezető rendszer épül Debrecenben, a keleti városrészben

Debrecen - Összesen 2567 méter gerincvezeték is épülhet a Ringló és a Marokszedő utcák környékén.

Debrecen - Összesen 2567 méter gerincvezeték is épülhet a Ringló és a Marokszedő utcák környékén.

Csaknem 470 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Debrecen önkormányzata azért, hogy csapadékvíz-elvezető rendszert építtessen ki Debrecen keleti városrészében.

Az európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés kivitelezési munkálatai hamarosan megkezdődnek.

Zárt vízhálózatban

A projekt célja Debrecen belterületi csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése, a helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a lakosság életkörülményeinek javítása.

A tervezett beruházás Debrecen város belterületének délkeleti részében valósul meg. A fejlesztés által érintett utcák: Ringló utca, Cseresznye utca, Ribizli utca, Köszméte utca, Kaskötő utca, Málna utca, Marokszedő utca.

A fejlesztési területen zárt csapadékvíz-hálózatot alakítanak ki: összesen 2567 méter gerincvezeték és 104 méter bekötővezeték épül. A városrész beépítettsége, a közterületek szilárd burkolata, ezáltal a burkolt felületek aránya nő, és a csapadékos időben felgyülemlő csapadékvizek kezelése fokozott problémát okoz a városrészben élők és az önkormányzat számára is. A keleti városrész csapadékvíz-elvezető hálózatának kialakítása és fejlesztése elősegíti a terület belvízkároktól való megóvását, mely kihat a Kondoros-csatorna környezetbiztonságának növelésére és környezeti állapotának javítására. A projekt keretében építeni, felújítani tervezett csapadékvíz-elvezető rendszer hozzájárul a környező élővizek vízutánpótlásához, ennek köszönhetően javul a város épített és természeti környezetének állapota.

Emellett a fejlesztés hozzájárul a városrész köz- és közösségi funkcióinak erősítéséhez, valamint a közlekedés feltételeinek javításához.

A városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések célja a belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a belterületi rendszerek fejlesztésének megvalósítása, a környezeti káresemények megelőzése, a biztonságos és egészséges lakókörnyezet megteremtése.

Kockázatmegelőzés

Cél továbbá az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítése, a kockázatmegelőzés és a -kezelés előmozdítása, az ember által létrehozott települési infrastruktúra és az épített környezet védelme.

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019. december 31-e.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!