Gazdaság

2013.06.12. 10:00

Munkavállalás Németországban - Mire számíthatunk?

A külföldi munka sokak számára vonzó, hiszen jóval több fizetést kaphatunk a munkánkért, mint itthon. Persze minden relatív. De mire számíthatunk, ha például Németországban szeretnénk munkát vállalni? Hogyan kell készülnünk, és milyen munkát találhatunk?

A külföldi munka sokak számára vonzó, hiszen jóval több fizetést kaphatunk a munkánkért, mint itthon. Persze minden relatív. De mire számíthatunk, ha például Németországban szeretnénk munkát vállalni? Hogyan kell készülnünk, és milyen munkát találhatunk?

Ahogy lényegében egyik uniós tagországban sincsenek munkaerő-piaci korlátozások Magyarországgal szemben, így uniós állampolgárként éppen olyan jogok és kötelezettségek illetnek meg minket, mint a helyieket.

És megyünk is dolgozni. Annak ellenére, hogy az országon belül a legtöbb országhoz képest nálunk kevesen hajlandóak költözni egy új álláslehetőség miatt, egyre többen hagyják el Magyarországot egy jobb élet reményében. A legkedveltebb országok között Németország, Ausztria és Anglia található.

A Németországban élő magyarok száma 25 ezerre tehető, így lényegében egy Szentendre nagyságú várost kitennének az ott élő magyarok. De olvashattunk már olyan adatokat is, amelyekben 87 ezer magyar származású lakost számoltak.

Miért ne mennénk, 2011 óta mehetünk munkavállalási engedély nélkül is. Persze vannak leheletnyi különbségek, és még ha teljesen egyenrangúak is vagyunk, érthető okokból például Németországban sem munkanélküli segélyre sem szociális támogatásra nem jogosultak azok, akik ugyan munkavállalás céljából utaztak az országba, mégsem sikerült nekik időben rátalálni a lehetőségre. Bár pár hónapnyi munka után még bevándorlóként is lehetőség van igénybe venni a Hartz IV típusú támogatást, melynek révén az önkormányzatra hárul a lakásbérlet és a fűtés költsége.

Az OECD korábbi felmérése alapján, ha alacsonyabb képzettséggel keresünk munkát, sokkal nagyobb eséllyel indulunk a német munkaerőpiacon. Természetesen a minél jobb német nyelvtudás is előnyhöz juttathat bennünket.

A fizikai munkát előszeretettel bízzák nem német születésűekre. Abban az esetben azonban, ha diplomás állásra szeretnénk pályázni, kitartónak kell lennünk hiszen, a felmérések alapján a helyiekkel szemben háromszor kevesebb a bevándorlóknak az esélye arra, hogy továbbjussanak az interjú második körébe.

A munkavállalás feltételei

Németországban a heti munkaidő jellemzően 35 óra, de a munkavállalók jelentős része rendszeresen túlórázik, 20 százalékuk hetente legkevesebb 10 túlórát teljesít, 15 százalék pedig gyakran a szabadidejében is dolgozik, ellentételezés nélkül.

Elsősorban vendéglátás, a szállodaipar, az építőipar, valamint húsfeldolgozás területére keresnek szakembereket.

A munkavállaláshoz bizonyos területeken - egészségügy, mérnöki területek - szükség van a diploma honosítására ahhoz, hogy jelentkezni tudjunk egy állásra, a hazai jelentkezési rendszertől pedig leginkább az különbözteti meg, hogy valóban szükséges az ajánlólevelet csatolni a jelentkezéseinkhez.

Önvallomásuk alapján azonban érdemes próbálkoznunk, a Német Nagykövetség honlapján ugyanis ezt olvashatjuk: Németországban mindenkor nagyon szívesen látjuk a külföldi és különösen az európai szakmunkásokat. Örömmel látunk minden EU-állampolgárt, aki Németországban és a német munkaerőpiacon szeretne munkát találni. Németország egy a világra nyitott ország és a jövőben is az fog maradni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!