Gazdaság

2012.11.09. 14:43

Egyre jobban lemaradunk

Debrecen - A vizsgált negyvenkét európai ország listáján hazánk jelenleg a 31. helyet foglalja el.

Debrecen - A vizsgált negyvenkét európai ország listáján hazánk jelenleg a 31. helyet foglalja el.Magyarországon ma az egy főre jutó, évente elkölthető jövedelem 4.884 euró, egynegyede annak az összegnek, mellyel egy átlag osztrák egy évben gazdálkodhat - állapítja meg a GfK vásárlóerő tanulmánya. A legtehetősebb ország Lichtenstein, a legkevesebb pénzből pedig Moldova lakói gazdálkodnak. A magyarországi megyék rangsorában jelentős, a települések rangsorában viszont csak mérsékelt változások történtek az elmúlt évtizedben.

Csúszunk lefelé

Az előrejelzés szerint a már nem egészen tízmillió magyar lakosnak fejenként mindössze 4.884 eurónyi elkölthető jövedelem áll rendelkezésére egy évben. Mindez a szomszédos Ausztriához viszonyítva sokkoló, hiszen ott ennek az összegnek a négyszeresével gazdálkodik a lakosság, de a még sokáig hasonlítási alapul szolgáló Csehországban fejenként elkölthető jövedelemnek a kétharmadát is alig éri el a honfitársaink megélhetésre fordítható pénzmennyisége. A vizsgált 42 európai ország listáján hazánk jelenleg a 31. helyet foglalja el. Míg a tavalyi évben Magyarország a balti államok szintjén állt, vásárlőerő tekintetében idén már Horvátország is megelőzi. A ranglistát Lichtenstein vezeti 56.978 euro egy főre eső vásárlóerővel, a második Norvégia 32.037 euro, a harmadik pedig Svájc 31.666 euro egy főre jutó vásárlóerővel. A sereghajtó Moldova, ahol a lakosság mindössze 1.257 euróval gazdálkodhat fejenként éves szinten.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!