gasztronómia

2019.05.04. 14:35

A világ ízeivel a Nagyerdőben

A 14. International Food Day gasztronómiai fesztivált rendezte meg a Debreceni Egyetem Kari Hallgatói Részönkormányzata pénteken délután, az Egyetem téren, több mint 20 nemzet diákjainak részvételével.

Fotó: Molnár Péter

Tizennegyedik alkalommal rendezett a Hallgatói Önkormányzat külföldi hallgatóit tömörítő Kari Hallgatói Részönkormányzata, az International Student Union (ISU) gasztronómiai fesztivált a Debreceni Egyetemen múlt hét pénteken. Délutántól kezdődően az International Food Dayen több mint 20 nemzet, köztük Magyarország csapatának különleges fogásait, specialitásait kóstolhatta meg idén is a több ezer látogató. A külföldi diákok a nemzeti ételeik mellett hagyományaikat, kultúrájukat és zászlóikat is bemutatták. Az ország legnagyobb nemzetközi hallgatói közössége rendezvényének célja, hogy a különböző kultúrájú hallgatók s oktatók az ételeken és szokásokon keresztül megismerjék egymást. A rendezvény látogatása ingyenes, azonban a csapatok ételeinek megkóstolásához jegy váltása volt szükséges, az abból befolyt összeg egy részét ebben az évben is a beteg gyermekek gyógyítására ajánlják fel a szervezők.

Óriási választék

A szíriai bódét már a távolból észre lehetett venni, ugyanis kígyózó sorok álltak a pultjuk előtt. A délnyugat-ázsiai Abdul Kadar hangsúlyozta, nekik több nemzeti ételük is van. A bódé mellett egy grillezőt állítottak fel, melyen barbecue ízesítésű bárányhús, nyárson sült csirke, azaz shish taouk (sistáuk) készült.

Hasonlóképpen alig lehetett odaférni a kínai ételekhez is. A pulton felsorakozó fogásokról a különlegességeket kínáló Evly mesélt. – Gondoltunk a vegetáriánusokra is, így van itt édes-savanyú paradicsomos tojás és tofu, ami kicsit csípős, de a hazánkban így fogyasztjuk – mosolygott a fiatal lány, majd egy kedvelt húsos ételt emelt még ki. – A sült gombócot nagyon szeretik, amiben csirkehús, illetve zöldségek vannak, és kizárólag serpenyőben szabad megsütni, figyelve, hogy a teteje ropogós legyen.

A moldovai ételeket is megnéztük közelebbről, ahol édességekre bukkantunk. – Imádjuk a desszerteket, főleg, ha csupa csokival és mindenféle finomsággal készülnek, ezért egyértelmű volt, hogy azzal is bemutatkozunk – jelezte Madeline, s a hozzávalókat is elárulta. – Összekeverjük a tojásokkal a lisztet, a sütőport, a tejet és vajat, majd pluszban egy kis vaníliaesszenciát adunk hozzá. Addig keverjük, míg habos és jó állagú nem lesz, ezt követően pedig négy órát sütjük a sütőben – mondta.

[embed]]

Kedvelt a magyar konyha

Haithem Aib Algériából érkezett a Debreceni Egyetemre tanulni. Tányérján csakis magyar finomságok sorakoztak: ropogós sült keszeg fejes salátával, amit citrommal locsolt meg, mellé pedig még krumplipürét evett szósszal leöntve, desszertnek pedig almás rétest választott. Elmondása alapján nagyon ízlett neki. Torgyán Gyula, aki a magyar pultért volt felelős, nem fukarkodott a kínálattal. – Van itt minden, ami magyar specialitás: csirkepaprikás, hajdúsági húsos káposzta, filézett tiszai harcsából készült halászlé, a közeli Tiszából fogott keszeg sütve és ponty. Tudunk ajánlani melléjük salátát vagy friss ropogós házikenyeret, desszertnek pedig négyfajta házi rétest: mákos, meggyes, meggyes-túrós és almás ízesítésű süteménnyel csábítjuk a külföldi hallgatókat a magyar pultokhoz – sorolta Gyula.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!