Sport

2018.01.21. 09:07

DEAC: győzelemmel távozott a bajnok Debrecenből

Debrecen - Nem sikerült megnehezítenie a jóval esélyesebb Alba Fehérvár dolgát a DAEC-nak az NBI/A 16. fordulójában. Bár Bognár Kristófék az első percekben ráijesztettek a bajnokra, a vendégek a fordulás után magabiztos előnyre tettek szert, s végül megérdemelt 18 pontos sikert arattak.

Debrecen - Nem sikerült megnehezítenie a jóval esélyesebb Alba Fehérvár dolgát a DAEC-nak az NBI/A 16. fordulójában. Bár Bognár Kristófék az első percekben ráijesztettek a bajnokra, a vendégek a fordulás után magabiztos előnyre tettek szert, s végül megérdemelt 18 pontos sikert arattak.

Nagy iramban kezdődött a találkozó, Molnár András kosarára Kasey Hill válaszolt egy tempóval. A DEAC saját fegyverét fordította az Alba ellen, a megszerzett labdákból pillanatok alatt felértek az ellenfél térfelére, próbálták gyorsan befejezni támadásaikat, Farkas Attila ziccere után pedig Dzunics Braniszlav időt is kért. A folytatásban sem találta a ritmust a bajnok, Farkas három plusz egyes akciója után már kilenc volt közte (15-6). A negyed derekához érve a hajdúságiak új igazolása, Keron DeShields is megszerezte első pontjait egy szép betörés után, míg a vendégek elsősorban büntetőkből tartották a lépést. Mohammed hármasával és Horton pontjaival már az Albánál volt az előny, felállt védelem ellen érezhetően dadogott a labda a debreceni kezekben.

Hárompontos fehérvári vezetéssel kezdődött a második játékrész, melyet Farkas rögtön az első támadásból eltüntetett, Lilov triplájával pedig már újra náluk volt az előny (25-24). Egy 9-2-es futással a vendégek ismét megléptek, Berényi Sándor már közelített is a zsűriasztalhoz, hogy kikérje technikai szünetét, ám Armwood két gyors kosarával szempillantás alatt visszajött a DEAC. Velkey egyenlített büntetőkből, de nem állt le az Alba, kőkemény betörések után rendre eredményesek tudtak lenni. A félidőhöz közeledve mindkét együttes a festékből igyekezett érvényesülni, a vendégeknél a Lóránt-Keller páros, míg a cívisvárosiaktól Ivan Lilov dolgozott sokat háttal a gyűrűnek. A hajrá végül az Albának sikerült jobban, így hétpontos fehérvári fórral mehettek pihenni a csapatok.

Fotó: Derencsényi István

A fordulás után is potyogtak a kosarak, a dobópárbajból pedig a vendégek jöttek ki jobban. Hill triplájával először alakult ki kétszámjegyű differencia, Lóránt közelije után pedig időt is kért a hazai szakmai stáb (43-56). A területvédekezés sem hozta meg a kívánt áttörést, az Alba okosan járatta a labdát, ráadásul a dobásaik többé-kevésbé ültek is. Nagyobb aggodalomra adott okot debreceni részről a támadás, szerzett labdák hiányában nem tudták azt a tempót diktálni, amit szerettek volna.

A záró felvonásban kissé leült a játék, rengeteg hibával játszottak a csapatok, a 15 egységnyi különbség pedig állandósult. DeShields érezhetően nem érezte a ritmust, de a kiválóan védekező fehérváriak ellen társainak sem volt ellenszere. Berényi Sándor egészpályás letámadással és területvédekezéssel próbálta felrázni övéit, de jelentősen így sem tudtak közelebb kerülni. Ami a vendégeknél beesett, a DEAC-nál rendre lecsorgott a gyűrűről, így nem volt reális esély a felzárkózásra. Az utolsó percekben Velkey és Keller Ákos kakaskodása kavarta fel az állóvizet, de a győztes kilétét már nem befolyásolta semmi. Sajnálhatja a hajdúsági alakulat, hiszen a hétközi nemzetközi kupa miatt kissé fásultabban mozgó Alba ellen lehetett volna keresnivalója, de a szokásosnál rosszabb dobóformával erre ezúttal nem nyílt lehetőségük.


A tények

DEAC - Alba Fehérvár 65 - 83 (19–22, 19–23, 16–23, 11–15)

Debrecen, 1200 néző. V: Farkas G.,Gál, Sallai

DEAC: Jones -, Molnár 5/3, LILOV 17/9, FARKAS A.12/6, Armwood 12. cserék: Velkey 5/3, DeShields 3, BOGNÁR 11/3, Kozák -.

Alba Fehérvár: Hill 9/3, Harris 7/3, Simpson 10/6, LÓRÁNT 20/3, Keller Á. 8 cserék: MOHAMMED 16/12, HORTON 12, Kovács Á. -, Filipovity -, Keller I. 1.

Az eredmény alakulása. 3.perc: 9–4. 9.p.: 17–18. 13.p.: 25–31. 18.p.: 36–41. 24.p.: 43–56. 28.p.: 50–67. 34.p.: 58–71. 37.p.: 60–75.

Berényi Sándor: – A mérkőzés egyik részével nagyon elégedett vagyok. Küzdöttünk, harciasan játszottunk, amivel megnehezítettük a fehérváriak dolgát. Sajnos azonban a dobásaink kimaradtak, így pedig nem lehet meccset nyerni egy bajnokesélyes csapat ellen.

Dzunics Braniszlav: – Az eredmény nem tükrözi hűen a játék képét, hiszen nagyon nehéz, küzdős csata volt. Rosszul kezdtünk, dekoncentráltan játszottunk. A második negyedben lendületbe jöttünk, ami kitartott a mérkőzés végéig. Összességében elégedett vagyok a mutatott játékkal, helyenként különösen szépen, látványosan kosárlabdáztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!