Földrajzilag jó helyen vagyunk, de ez nem elég

Fülöp Zsolt
Fülöp Zsolt - © Fotó: Matey István
Debrecen – Átalakuló logisztikai piacról, lassú vasútról beszélt Fülöp Zsolt.

A logisztikai ágazat jövőbeni kihívásairól is beszélt előadásában Fülöp Zsolt, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elnöke, az idei TOP 100 Gazdasági Díj kitüntetettje, aki, mint felidézte, 25 évvel ezelőtt harmadmagával, egy füstös irodában kezdett fuvarközvetítésbe.

– Az elmúlt években jelentős átalakuláson ment át a logisztika, jellemző tendencia, hogy a termelők kiszervezik ezt a tevékenységet, s a hazai tulajdonú szolgáltatók felveszik a versenyt az e téren is jelen lévő multikkal – mondta Fülöp Zsolt. – Bár Magyarországnak földrajzilag jó adottsági vannak ahhoz, hogy logisztikai központ legyen, van néhány hátráltató tényező, így például nagyon lassú a vasúti áruszállítás. Továbbá, át kellene gondolni a dunai vízlépcső ügyét is, mely nem csak a folyó stabil hajózhatósága miatt lenne fontos, de előbb-utóbb a terület vízgazdálkodása érdekében is szükségessé válhat a megépítése. Miközben a közúti infrastruktúra jelentősen fejlődött az utóbbi időszakban, a többi szállítási mód feltételrendszere mostoha helyzetben van – összegezte.

Megemlítette, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt jelentősen lecsökkent a záhonyi teherforgalom; a hazai logisztikai cégekben vezetőből elég, de sofőrből, targoncásból kevés van; illetve a görög Pireusz konténer kikötő várható kínai megvásárlásával felgyorsulhat az ázsiai áruk útja.

HBN​