Foci-vb 2022

2022.11.25. 17:01

Megvan az első afrikai győzelem, ezzel Katar a kiesés szélén

A katari labdarúgó-világbajnokságon a házigazdák elszenvedték második vereségüket is.

A második vereséggel kilátástalan helyzetbe került a katari együttes | Forrás: AFP

A csoport két, vereséggel kezdő csapata csapott össze egymással Dohában, így mindketten azért küzdöttek, hogy megőrizzék a valós továbbjutási esélyeiket – számolt be róla az Origo. A mérkőzés legelejétől kezdve Szenegál irányította a játékot, az első helyzet mégis a házigazda előtt adódott, amikor Akram Afif 25 méterről senkitől sem zavartatva lőtt jócskán fölé a 15. percben. Az ellentámadásból Krepin Diatta előbb maga lőtt kapura, majd a beadása után Famara Diedhiou veszélyeztetett fejjel, de a rosszul helyezkedő kapus mellett nem tudott az üres kapuba csúsztatni. Folytatódott a szenegáli nyomás, a 30. percben egy kirúgás után Ismalia Sarr került rögtön helyzetbe, az ismételten bizonytalan Mesaal Barsemot – aki az olimpiai- és világbajnok magasugró, Mutaz Essza Barsim testvére – ezúttal a katari védelem segítette ki.

A hazai szurkolók először a 34. percben pattanhattak fel a helyükről izgalmukban, amikor Afif kapott egy remek kiugratást, majd egy szenegáli védő hátulról felborította őt a tizenhatoson belül – ám sem a spanyol bajnokságból is ismert Antonio Mateu Lahoz, sem a videobíró nem ítélte úgy, hogy büntetőt kéne ítélni. Így aztán egy esetleges hazai gól helyett egy szenegáli találat következett: a 41. percben az elcsúszó, majd a földön fekve menteni próbáló Bualem Huhiról először fenéken rúgta saját magát, a labda onnan Boulaye Dia elé került, aki habozás nélkül gurított be a jobb alsó sarokba.

A szünetre ezzel egygólos afrikai vezetéssel vonulhattak a csapatok, de rögtön a második játékrész elején lényegében eldöntötte a mérkőzést Szenegál: Ismail Jakobs szöglete után Diedhiou egy, az első félidőben látottnál jóval nehezebb helyzetből tudta a kapuba csúsztatni a labdát, így a 48. percben kétgólosra növelte az Afrika-bajnok előnyét. A második találat kissé elkényelmesítette az afrikaiakat és a meccs utolsó harmadába lépve Abdelkarim Hasszan és Almoez Ali is veszélyeztette Édouard Mendy kapuját – utóbbi a tornán a katari válogatott első kaput eltaláló lövése volt. A Chelsea kapusának a folytatásban is akadt dolga, Iszmail Mohammad térdéről pattant jól a labda, de a szenegáli játékos szögletre tudta tolni azt.

Mikor már úgy tűnt, ötpercnyi nyomásra és izgalomra volt csak képes Katar, a 78. percben Abdelkarim Hasszan nagyszerű indítása után Mohammad adta be jobbról a labdát, amit
a néhány perccel korábban beálló Mohammed Muntari fejelt a kapu jobb oldalába – megszerezve ezzel az ország történetének első vb-gólját. Sokáig azonban nem reménykedhettek a házigazdák, hat perccel később ugyanis – fél óra kihagyás után – ismét megmutatta magát a szenegáli támadósor. Egy nagyszerű támadás után Iliman Ndiaye gurított középre, Bamba Dieng pedig a kapuba lőtte az egyik védőn megpattanó labdát.

A hajrában újabb gólszerzési lehetőség már nem adódott, Szenegál ezzel megszerezte az afrikai kontinens első győzelmét a vb-n. A házigazda pedig a Hollandia-Ecuador mérkőzés végeredményétől függően – pontosabban ha az a meccs nem dél-amerikai győzelmet hoz – a torna első biztos kiesőjévé válhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!