Férfi vízilabda ob I – Sorozatban harmadszor bajnok a Szolnok

Branislav Mitrovic, az Eger kapusa gólt kap a férfi vízilabda országos bajnokság döntőjének harmadik mérkőzésen, a ZF-Eger - Szolnoki Dózsa-Közgép találkozón az egri Bitskey Aladár Uszodában 2017. május 10-én. Sorozatban harmadszor bajnok lett a Szolnok.
Branislav Mitrovic, az Eger kapusa gólt kap a férfi vízilabda országos bajnokság döntőjének harmadik mérkőzésen, a ZF-Eger - Szolnoki Dózsa-Közgép találkozón az egri Bitskey Aladár Uszodában 2017. május 10-én. Sorozatban harmadszor bajnok lett a Szolnok. - © MTI Fotó: Komka Péter
Eger – A Szolnok az egyik csapat harmadik győzelméig tartó döntő szerdai, harmadik mérkőzésén is legyőzte – idegenben – az Egert, így sorozatban harmadszor, története során pedig kilencedik alkalommal megnyerte a féri vízilabda-bajnokságot.

A Tisza-partiak az egri Bitskey Aladár Uszodában a párharc legsimább győzelmét aratva 8-3-ra győztek.
A találkozó legeredményesebb játékosa négy góllal a szerb Andrija Prlainovic volt.

E.ON férfi ob I, döntő, 3. mérkőzés:

ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép 3-8 (1-3, 2-3, 0-1, 0-1)

gólszerzők: Biros B., Hárai, Decker Á. 1-1, illetve Prlainovic 4, Varga Dénes, Aleksic, Gocic, Vámos 1-1
A párharc végeredménye: 3-0 a Szolnok javára.

Sok hibával kezdtek a csapatok támadásban, végül a “kezdőlökést” Varga Dénes adta meg: a Szolnok olimpiai bajnoka egy tőle megszokott elegáns bombával szerezte meg a vezetést. A vendégek Prlainovic büntetőjével növelték előnyüket, az Egernek a mindössze idei ötödik mérkőzésén vízbe ugró, 19 éves Biros Barnabás – a klub háromszoros olimpiai bajnok legendájának, Biros Péternek az unokaöccse – gólja adta vissza a reményt. Néhány másodperccel a negyed vége előtt Mitrovic egy pillanatra “elaludt” a kapuban, ezt pedig Prlainovic büntette.

A második negyed elején Hárai vette be messziről Nagy Viktor kapuját, de gyakorlatilag az ellentámadásból Aleksic visszaállította a különbséget. A szolnokiak nem akarták a véletlenre bízni a bajnoki cím sorsát, előbb Prlainovic szerezte meg harmadik találatát, majd Gocic pókhálózta ki fórból a jobb felsőt (2-6). Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője kapuscserével – Mitrovicot Csiszár váltotta – próbált belenyúlni a meccsbe, közben Decker révén szépített csapata.

A nagyszünet után kitűnő védekezésével került egyre közelebb a bajnoki címhez a Szolnok, sokáig nem született gól, végül Prlainovic törte meg a csendet, és úgy tűnt, ezzel el is dőlt a legfontosabb kérdés.

A zárónegyedben az Egernek “rohannia” kellett, de a Szolnok könnyedén és magabiztosan védekezett, míg elől a lehető legtovább húzta a támadásokat, sőt bő négy perccel a vége előtt Vámos is betalált. A Szolnok végül kivédekezte a harmadik és a negyedik negyedet, és a bajnoki finálé sorozatának legsimább győzelmét aratva nyert.

A két csapat ebben a szezonban még egyszer találkozhat, mindketten bejutottak ugyanis a Bajnokok Ligája hatos döntőjében, amelyet két hét múlva a Duna Arénában rendeznek. A Szolnok az elődöntőben az Eger és az olasz Brescia összecsapás győztesével játszik majd.

A legeredményesebb magyar vízilabdacsapatként az Újpesti TE (Bp. Dózsa, Újpesti Dózsa) 26 alkalommal szerzett bajnoki címet, a Ferencvárosi TC (Bp. Kinizsi) 21-gyel követi, míg a harmadik helyet az örökranglistán a Vasas SC (TEVA-VasasPlaket) foglalja el 18 győzelemmel. A Szolnok kilencedik sikerével a negyedik helyre jött föl.

A bajnoki elsőségek további megoszlása: OSC, BVSC 7-7, Bp. Honvéd (Domino-BHSE) 6, MUE 4, III. Kerületi TVE, ZF-Eger 3-3, BUE, MAC 2-2, BSE, MAFC, Tungsram SC 1-1

– MTI –