Helyesírási kvíz

2019.06.30. 11:17

Tettetett rettenet

Fábián György kollégánk – aki márciusban első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – újabb tudáspróbát állított össze azoknak, akiknek a magyar helyesírás ügye valamelyest a szívügye is.

Fotó: Illusztráció, Pixabay

Ottó! Etté’? – Nem! Két t.

Talán emlékszünk erre a bárgyúcska tréfára, de eszünkbe juthatna a rend viccbéli őre is, aki szerint a dohánybolt múlt idő. Nos, erről a problémakörről szól legfrissebb elmepusztító játékunk.

Adná magát a múlt idő a maga -t, -tt-jével, de azt a legtöbben megtanulhattuk az általánosban. Úgyhogy ezt nem nagyon bántjuk a fejtörőben, unalmas lehetne. Helyette adódnak egyéb finomságok. A műveltető képzős igék némely minősített esetétől például már látatlanban elalélünk, ugye? Amikor maga az igető is t-re végződik… És persze akad néhány idegenből meghonosodott zűrös alak, melyek között olyannal is találkozhatunk, amellyel gyakorlatilag nem találkozhatunk – legalábbis a szótár szerinti módon írva. Ne is fokozzuk az izgalmat!

(Talán nem szükséges hangsúlyozni, de biztos, ami biztos: ezúttal is akadnak olyan kérdések, ahol mindegyik megadott szóalak helyes lehet, attól függően, mit jelentenek!)

A megoldások ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó).

Azt, hogy a teszt megszerkesztésével és közzétételével mi a célunk, és mi nem, azt a korábbiakban leírtuk, nem ismételjük. Csupán annyit: ne feledjük, ami nem gyanús – az a leggyanúsabb!

F. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában