függöny fel!

2020.06.10. 12:49

Kettős finanszírozással nyitja évadát a Csokonai Színház

A változásról a debreceni teátrum szerdai sajtótájékoztatóján dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár tájékoztatott.

Fotó: Matey István

A Csokonai Színház történetének talán legizgalmasabb évada következik 2020 szeptemberében. A felújítási munkálatok miatt a játszóhelyek is változnak, emellett megszületett az a közös megállapodás, mely az állami és az önkormányzati közös működtetés értelmében hosszú távon stabilizálhatja a teátrum működését.

A Csokonai Színház tizenhárom új bemutatóval készül a következő évadra, köztük olyan klasszikusokat is láthat majd a közönség, mint Erkel Ferenc Bánk bán című operája Vidnyánszky Attila, vagy Arany János Toldija Valcz Péter rendezésében. A társulattól távozik Janka Barnabás, tagként Pálóczi Bencét szerződteti a színház.

Sikeres évet zártak

Gemza Péter színházigazgató az előző évadot értékelve hangsúlyozta, a pandémia ellenére csaknem 45 százalékkal emelkedett a színház fizető vendégeinek száma 2019/2020-as évadban.

A színház 330 produkcióját több mint 76 ezer 500 látogató tekintette meg a márciusi kapuzárásig, a legtöbbet játszott darab pedig a Pál utcai fiúk lett, melyet ötvenszer tűztek műsorra az előző évadban.

Gemza Péter a 2020/2021-es évad játszóhelyeit is ismertette.

„Állandó helyünk lesz a DMK Belvárosi Galériájának Pódiumterme, a Víg Kamara és a Lovarda is, emellett lehetőséget kaptunk arra, hogy a próbafolyamatoknak a Bartók-terem adjon otthont”

– fogalmazott, majd hozzáfűzte, az évad első bemutatóját, az Őszintén szólva című komédiát a belvárosi Pódiumteremben láthatja a közönség.

Támogatás és biztonság

A színház mellett található étteremben tartott sajtótájékoztatót dr. Fülöp Péter, az Emmi helyettes államtitkára nyitotta meg . A politikus hangsúlyozta, Európa-szerte példátlan az a bizalom a kőszínházak iránt, amiről a magyar közönség tett tanúbizonyságot a jegy- és bérletvisszaváltások csekély számával.

„A nézők leginkább azzal segítik és támogatják a színházat ebben a helyzetben, hogy előre megvásárolják a bérleteiket a következő évad előadásaira”

– fogalmazott Fülöp Péter. Hangsúlyozta, a napokban megszületett az a közös együttműködési szerződés, mely az állam és Debrecen önkormányzatának közös finanszírozásával évekre stabilizálja a Csokonai Színház fenntartását.

Kijelentésére Gemza Péter köszönő szavakkal reagált:

„A színház közös fenntartásával biztonságot nyertünk.”

Puskás István kulturális alpolgármester kiemelte, a napokban bejelentett Debrecen 2030 közös fejlesztési programnak fontos része a kultúra is. – A színház 2020/2021-es évada több szempontból is sajátos, átmeneti időszak kezdődik. Új alapokra helyeződik a finanszírozás, költözik a színház, valamint az eddigi közalkalmazotti jogviszony helyett ezentúl a stabilabb, minőségi munkát lehetővé tevő alkalmazotti jogviszony váltja fel – magyarázta az alpolgármester.

Somogyi-Tóth Dániel zeneigazgató elmondta, három zenés darabbal készül a színház a következő évadra. a Co-pera következő produkciója a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából Erkel Bánk bánja lesz. Erkel Bánk bán című operáját Vidnyánszky Attila rendezésében, a Co-opera és a Csokonai Színház közös produkciójaként mutatják majd be Debrecenben.

llja Bocsarnikovsz a Három nővér, a Lear és a Don Quijote után az Óz, a csodák csodája című musicalt állítja színpadra.

Kálmán Imre egyik legtöbbet játszott operettjét, A cirkuszhercegnőt a debreceni színházban már többször látott Recirquel Újcirkusz Társulat és a Csokonai Színház közös produkciójaként mutatják be. A történetet Vági Bence táncos, koreográfus, rendező, a Recirquel Újcirkusz Társulat művészeti vezetője viszi színre.

Gemza Péter arra emlékeztetett, hogy tavasszal lett volna Az öreg hölgy látogatásának és Bornemisza Gábor Magyar Elektrájának bemutatója is. Ezt a két darabot is láthatja a debreceni közönség a következő évadban.

Reflektorfényben a tabu

Gemza Péter két rendezőt is bemutatott a következő színházi évaddal kapcsolatban. Pass Andreáról már többször is hallhatott a Csokonai Színház és a Deszka Fesztivál közönsége, most a Finálé című darabra kapott írói és rendezői felkérést. A produkció az iskolában megtörtént eseményeken, a diákok, a pedagógusok és a szülők élményein alapszik, ugyanakkor minden zárt közösséget érintő problémát feszeget. A Finálé témája – a hatalmi visszaéléseken alapuló abúzusok, kártékony gesztusok, érzelmi manipuláció és annak feldolgozása – feltáratlan terület, mely napjainkban is tabunak mondható.

Visszatér a Csokonai Színházba Sardar Tagirovsky is, aki A félkegyelmű színpadi változatával mutatkozott be Debrecenben. Tagirovsky ezúttal A kaméliás hölgy történetének új változatát írta meg Adorján Beáta dramaturggal. A „bukott nő”-történetek mindig is részei voltak az emberiség történetén átívelő különböző koroknak, részleteikben azonban többnyire a kulisszák mögött maradtak.

SZD

A 2020/21-es évad előadásai

  • Romankovics Edit: Kimondhatatlan (rendező: Madák Zsuzsanna) – osztálytermi színházi nevelési előadás
  • Xavier Daugreilh: Őszintén szólva (rendező: Gemza Péter) – vígjáték
  • Erkel Ferenc: Bánk bán (rendező: Vidnyánszky Attila) – opera (a Csokonai Színház és a Co-Opera közös produkciója)
  • Mikó Csaba: Herkules – A kezdetek (rendező: Madák Zsuzsanna) – zenés mesejáték
  • Bornemisza Péter: Magyar Elektra (rendező: Szabó K. István) – tragédia
  • Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása (rendező: Keszég László) – tragikus komédia
  • Ulrich Hub: Nyolckor a bárkán – mesejáték
  • Arany János: Toldi (rendező: Valcz Péter) – zenés ifjúsági előadás
  • Pass Andrea: Finálé (rendező: Pass Andrea) – finálé egy részben
  • Alexis Michalik: Edmond (rendező: Keszég László) – történelmi vígjáték
  • L. Frank Baum—Harold Arlen—E. Y. Harburg: Óz, a csodák csodája (rendező: Ilja Bocsarnikovsz) – musical
  • A kaméliás hölgy, avagy a kegyvesztettek tündöklése (rendező: Sardar Tagirovsky) –

  • zenés tragédia igaz történetek alapján három felvonásban

  • Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő (rendező: Vági Bence) – nagyoperett (a Recirquel Újcirkusz Társulat és a Csokonai Színház közös produkciója)
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában