Férfi kosárlabda NB I – Megvédte címét a Szolnok

Akt.:
Szolnok, 2016. június 11. A bajnok Szolnoki Olaj férfi kosárlabdacsapata a városháza dísztermében, Szolnokon 2016. június 10-én. A Szolnoki Olaj férfi kosárlabdacsapata a hetedik bajnoki címét szerezte meg, miután 10-én a három nyert mérkőzésig tartó döntő negyedik meccsén két ponttal legyőzte a TLI-Alba Fehérvár csapatát Székesfehérváron. Köztük Szalay Ferenc (középső sor, j2) polgármester, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke, mögötte balra Nyerges Zsolt (j3), a Szolnoki Olaj tulajdonosi alapítványának alapítója, jobbra Szabó István (j) alpolgármester.
Szolnok, 2016. június 11. A bajnok Szolnoki Olaj férfi kosárlabdacsapata a városháza dísztermében, Szolnokon 2016. június 10-én. A Szolnoki Olaj férfi kosárlabdacsapata a hetedik bajnoki címét szerezte meg, miután 10-én a három nyert mérkőzésig tartó döntő negyedik meccsén két ponttal legyőzte a TLI-Alba Fehérvár csapatát Székesfehérváron. Köztük Szalay Ferenc (középső sor, j2) polgármester, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke, mögötte balra Nyerges Zsolt (j3), a Szolnoki Olaj tulajdonosi alapítványának alapítója, jobbra Szabó István (j) alpolgármester. - © MTI Fotó: Bugány János
Székesfehérvár – Címét megvédve a Szolnok nyerte a férfi kosárlabda-bajnokságot, mivel a döntő negyedik mérkőzésén megszerezte harmadik győzelmét a Fehérvárral szemben.

A pénteki, székesfehérvári találkozón a vendégcsapat két ponttal bizonyult jobbnak, ezzel 3-1-re nyerte meg a párharcot és hetedszer lett bajnok.

Eredmény:

férfi NB I, döntő, 4. mérkőzés:

TLI-Alba Fehérvár – Szolnoki Olaj 76-78 (15-23, 22-26, 20-17, 19-12)

legjobb dobók: Lóránt 16, Spurlock 15, illetve Vojvoda 20, Borisov 20
A párharc végeredménye: 3-1 a Szolnok javára

Az első három összecsapáson mindkét döntős hozta a kötelező győzelmet hazai pályán, a múlt szerdai nyitányon 86-80-ra nyert a Szolnok, a Fehérvár szombaton 91-66-tal visszavágott, majd kedden ismét az Olaj nyert 91-85-re. A negyedik mérkőzésre visszatért Anthony Myles és Strahinja Milosevic: a Fehérvár amerikai és a Szolnok szerb légiósát dulakodás miatt kiállították a második találkozón, ezért egyikük sem játszhatott kedden. A Tisza-partiakat irányító Stojan Ivkovic továbbra sem számíthatott sérült irányítójára, Wittmann Krisztiánra.

Az Alba dolgát nehezítette, hogy az NB I-ben még egyetlen pályahátrányban lévő csapat sem fordított meg döntőt 1-2-ről. A Szolnok ebben a szezonban győzött Fehérváron, az volt az Alba legutóbbi hazai veresége.

Ezúttal lényegesen jobban kezdett a Szolnok, mint a döntő második mérkőzésén. Pár perc elteltével magához ragadta az irányítást, nagyon hatékonyan védekezett és pontosan dobott, míg a hazai csapatnak nem jöttek be a kísérletei. Ennek eredményeként a második negyed közepén 15-16 ponttal vezetett a vendégegyüttes, és a Fehérvár a nagyszünetig csak 12-re zárkózott fel.

A harmadik szakasz első felében sem változott a játék képe, a Szolnok továbbra is magabiztosan kosarazott, Dzunics Braniszlav, a Fehérvár trénere ekkor még nem tudta felrázni játékosait. A különbség 40-60-nál már húsz pontnyira nőtt, ezután viszont a hazaiak percei következtek, jó hajrával kilenc pontra zárkóztak fel (57-66). A negyedik negyedre nagyon összeszedte magát a Fehérvár, 14 másodperccel a vége előtt csak két pontra volt a Szolnoktól (73-75), a végén pedig két büntetőt dobhatott 76-78-nél, de Simon Balázs kihagyta az elsőt, majd a másodikat már szándékosan, hogy a lepattanóból összejöjjön egy kinti kosár, de nem alakult ki dobóhelyzet.

Az elmúlt tíz év bajnokai:

2007: Szolnoki Olaj KK
2008: Falco-SZOVA KC Szombathely
2009: Atomerőmű SE
2010: Zalakerámia-ZTE KK
2011: Szolnoki Olaj KK
2012: Szolnoki Olaj KK
2013: Alba Fehérvár
2014: Szolnoki Olaj KK
2015: Szolnoki Olaj KK
2016: Szolnoki Olaj KK

– MTI –