ingyenes

2019.11.12. 13:10

Programsorozattal emlékeznek Klebelsberg Kunóra

Az eseménysorozat az egykori kultuszminiszter szerteágazó tevékenységéhez kapcsolódik.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy idén is megrendezik névadójuk tiszteletére a Klebelsberg Kunó-hetet a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúriában.

Az egykori kultuszminiszter szerteágazó tevékenységéhez kapcsolódó eseménysorozat hétfői nyitórendezvényén Imre Zoltán kultúrantropológus, a Nagyvárad Városi Múzeu­mok művészeti vezetője új látószögből, a kívül maradottak szemszögéből vizsgálta Trianon hatását Nagyvárad irodalmára.

Kedden 18 órától Hulló szikra melege címmel kiállítás nyílik Péter Mária (1917–1975) festőművész alkotásaiból. Péter Mária Rudnay Gyula tanítványa volt, képeit 2017-ben, születésének centenáriumán mutatták be először. A korán befejezett életműből készült válogatást Szörényi László irodalomtörténész nyitja meg. A tárlat megnyitóját Ludmann Mihály művészettörténeti előadása követi a két világháború hősi emlékműveinek szobrászatáról. Az egyszerű emléktábláktól a szoborkompozíciókig sokféle változata alakult ki az emlékműveknek, erről az új szobrászati műfajról és az alkotókról szól a képekkel bőven illusztrált előadás.

Szerdán a Római Magyar Akadémia 2018–19. évi ösztöndíjasainak Róma előtt, Róma után című csoportos bemutatkozó kiállítását nézhetik meg az érdeklődők.

1928-ban a magyar állam ösztöndíjat alapított a Római Magyar Akadémián, 1931-re már körvonalazódtak a római iskola stílusjegyei és törekvései, nevezetesen, hogy az aktuális olasz törekvéseket megismerve, fiatal művészek hozzanak létre egy új stílust. A Római Iskola hagyományainak fenntartására az Emberi Erőforrások Minisztere újraalapította az említett ösztöndíjat, hogy a magyar képzőművészek lehetőséget kapjanak Rómában a szakmai tájékozódásra és kiteljesedésre.

Klebelsberg Kunó kultúrpolitikus a témája a csütörtök esti kerekasztal-beszélgetésnek, amelynek résztvevői Prőhle Gergely, Gál András Levente, Hatos Pál, Pál József és Ujváry Gábor, moderátora Süveges Gergő.

Pénteken este fél hatkor megkoszorúzzák Klebelsberg Kunó szobrát a kultúrkúria kertjében, szombaton 18 órakor a Hubay Jenő Társaság koncertje zárja a Klebelsberg Kunó-hét programjait, amelyekre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött az intézmény honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában