Helyi közélet

2008.03.27. 07:23

Akkor is veszélyes a motor, ha már „megy”

<p>Az elmúlt évben összesen 70 motoros sérült meg balesetek során megyénk közútjain. Öten életüket vesztették. A következő két hétvégén vezetéstechnikai tréninget tartanak motorosoknak. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Trening-motorosoknak.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A debreceni Közelekedés Biztonságáért Alapítvány ezért vezetéstechnikai tréninget tart motorosoknak a következő két hétvégén, sőt, ha igény lesz rá, utána is.

– Az elmélettel nem, inkább a gyakorlattal van a gond; manapság a motorosbalesetekhez vezető okok első helyén az elsőbbségadás elmulasztása áll – mondta el Szabó József, az alapítvány munkatársa. Szerinte, a már szinte közmondásos autós–motoros ellentétet elsősorban az táplálja, hogy a cikázó, egykerekező, tolakodó motorosokat a gépkocsivezetők olykor meg akarják leckéztetni.

Szerinte az előbbiek egy része azért is enged meg magának túl sokat, mert a bukósisak mögött „láthatatlan”, személytelen, ráadásul egyre gyakrabban meghajtják a rendszámot, hogy ne lehessen leolvasni.

A március 29-én és április 5-én 9-től 12 óráig a Cora parkolójában tartandó eseményen ingyen gyakorolhatnak az érdeklődők. Gyorsulás, intenzív fékezés, kanyarodás, váratlan akadály, szlalomozás, megfordulás: minden manőver csiszolható a helyszínen. Mindemellett motoros szimulátor és különféle vetélkedők színesítik a programot.

Hű, de nehéz!

A fokozatosság elvét ajánlja a kezdőknek Cseppentő Lajos, aki két évtizeden át szolgált motoros rendőrként, nyert országos versenyt, de ami talán még fontosabb: bizonyos idő múltán a notórius száguldók is annyira ismerték már, hogy ha rájuk mutatott, tudták, jobb, ha megállnak, úgyis utoléri őket. A vezetéstechnikai pályán ő lesz a házigazda.

– A legveszélyesebb, amikor azt gondolják, hogy már nagyon megy, és túlvállalják magukat. Egy-egy ilyen rizikósabb manőver során döbbennek rá, milyen nehéz alattuk a motor, s mennyire gyengék ők e tömeg megtartásához. És pont nem csak a gyorsaságra gondolok, hiszen egyes helyzetekben pont a gázadás, s nem a fékezés segít.

Az idősebb korosztállyal, a negyvenesektől fölfelé, nincs baj. Ők azelőtt is motoroztak már, hogy esetleg megvettek egy nagyobb gépet. A gond azon fiataloknál jelentkezik, akiknek a „nagyvérű” az első, s nem nagyon ültek kisebb motoron. Különösen veszélyes, amikor divatból, kellő gyakorlat nélkül próbálják utánozni a valóban tehetségeseket – mutatott rá.

A helyzet
2007-ben 70 motoros sérült meg. 5-en életüket vesztették. 29 balesetet ők okoztak. 41-nek részesei voltak. Idén eddig 1 sérült meg; tavaly ilyenkor 8.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában