Helyi közélet

2015.02.16. 13:56

Jegyzet: Csak tízszer...

<em>Még ki sem derült, hogy hozhat-e tartós békét Ukrajnában a csütörtökön aláírt minszki tűzszünet, a német kancellárt már Nobel-békedíjra jelölné pártja, a német konzervatív CDU több képviselője.</em> Ratalics László jegyzete.

Még ki sem derült, hogy hozhat-e tartós békét Ukrajnában a csütörtökön aláírt minszki tűzszünet, a német kancellárt már Nobel-békedíjra jelölné pártja, a német konzervatív CDU több képviselője. Ratalics László jegyzete.

A derűlátásnak e megnyilvánulása még akkor is korainak tűnik, ha Kijev szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók egyelőre alapvetően tiszteletben tartják a megállapodást – a hétvégén „csak” tízszer lőttek valamelyik ukrán állásra. Mint érzékelhető, elég sűrűn hullott arrafelé az istennyila, ha a hébe-hóba köpködő tüzérségi tűz „bocsánatos bűn”. Ukrán oldalról már-már talán úgy veszik, udvarlásképp pörkölnek oda a szakadár fegyveresek olykor, hogy el ne feledjék, rajta vannak a kérők listáján. Biztos, ami biztos, ezen a hétvégén is érkezett orosz konvoj Donyeckbe, Luhanszkba. A teherautók természetesen élelmiszereket, gyógyszereket, építőanyagokat szállítottak, „nyugtatott” Oleg Voronov parancsnokhelyettes, márpedig ha ő mondja akkor semmi ok kételkedni. Esetleg annyi, hogy joggal feltételezheti a fél világ: az oroszok a humanitárius segítségnyújtás leple alatt folyamatosan táplálták fegyverrel, lőszerrel és üzemanyaggal a Délkelet-Ukrajnában harcoló szakadárokat az elmúlt hónapokban. Ha rajtuk múlik, Merkel Nobelje még várat magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában