Sport

2008.04.09. 22:48

Gordon Brown nem megy az olimpia nyitóünnepségére

<p>Gordon Brown brit miniszterelnök nem látogat Pekingbe a nyári játékok nyitóünnepségére - közölte a miniszterelnöki iroda szóvivője szerdán.</p>

A kormányfőnek sosem állt szándékában megjelenni a kezdő ceremónián, mindig is arról volt szó, hogy a záró gálára megy - tette hozzá. Brown terveiben nem történt változás, ez nem bojkott - magyarázta a szóvivő.

A brit kormányfő korábban azt mondta, nem fogja bojkottálni a pekingi olimpiát. Ennek egyik oka, hogy a dalai láma is ellenzi a lépést, a másik pedig az, hogy Nagy-Britannia lesz a következő, 2012-es nyári játékok házigazdája - derült ki Brown nyilatkozatából. A pekingi megnyitón Tessa Jowell olimpiaügyi miniszter fogja képviselni Nagy-Britanniát.

A britek több mint 40 százaléka ellenzi, hogy miniszterelnökük megjelenjen a nyitóünnepélyen - derült ki a Channel 4 brit tévécsatorna szerdán közzétett felméréséből.

Nicolas Sarkozy francia elnök kedden azt mondta, Franciaország részvétele attól függ, Kína tárgyalásokba kezd-e a tibeti vallási vezetővel. Szerdán George W. Bush amerikai elnök is sürgette a kommunista ország vezetését, hogy indítson párbeszédet a dalai lámával.

Az olimpiai láng világkörüli útjának londoni állomásán vasárnap egy tüntető megpróbálta megszerezni a fáklyát, és összesen 37 embert tartóztattak le. A miniszterelnök fogadta a lángot hivatala előtt a Downing Streeten, amiért hevesen bírálták. Az olimpiaügyi miniszter szerint a fáklya fogadása nem jelenti, hogy elnéznék Kínának az emberi jogok megsértését. Az olimpiai láng szerdai, san franciscói állomásán eddig egy embert tartóztattak le. A fáklyát Párizsban ötször kellett eloltani a tüntetők miatt hétfőn.

Tibetben az 57 éves kínai elnyomás elleni tüntetések idén március 14-én erőszakba torkolltak. A kínai rendőrök és tibeti tüntetők közötti összecsapásokban Kína szerint 20, a száműzetésben élő tibeti vezetés szerint 150 ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!