Feljelentést tettek facsonkítás miatt

A lombtól, gallytól megfosztott fák
A lombtól, gallytól megfosztott fák - © Fotó: Matey István
Debrecen – Kaptak rá engedélyt, de a munka nem volt szakszerű, túlmutat a kiszabadító gallyazáson.

Természetkárosítás jogcímén ismeretlen tettes ellen feljelentést teszünk – írta a Napló érdeklődő levelére Gábor Zsombor városüzemeltetési osztályvezető a Legányi utcán megcsonkított fák ügyében.

Egy olvasó küldte el a hírt, mely szerint „június végén megcsonkoltak néhány, több évtizedes fát. Az utat két oldalon keretező, középen összeérő, a nyári kánikulában enyhet adó, hangulatos fasor megkurtításával teljesen megváltozott a korábban kellemes utcakép, de ennél is felháborítóbb, hogy mindezt a vegetációs idő kellős közepén, a kismadarak kirepülése idején tették” – írta az olvasó, aki szerint az ilyen mértékű beavatkozás indokolatlan volt.

Az egyik lakó kérte

Gábor Zsombor arról tájékoztatta a Naplót, hogy az utca egyik lakosa a városüzemeltetési osztálytól az ostorfák gallyazását kérte, „mivel azok az elektromos légvezetékek állapotát károsítják. Fák metszésére, illetve kivágására kizárólag az akut, balesetveszélyes helyzetek elhárítása céljából áll anyagi fedezet a polgármesteri hivatal rendelkezésére. Az említett fák gallyazása nem tartozott ebbe a kategóriába, de… hasonló esetekben a városüzemeltetési osztály hozzá szokott járulni a bejelentő költségére, szakkivitelező által végzett gallyazáshoz. Ez ebben az esetben is így történt. Amint az a Napló érdeklődése nyomán tartott szemle során számunkra is nyilvánvalóvá vált, a Legányi utcán elvégzett munka nem volt szakszerű, jóval túlmutatott a légvezetékek kiszabadító gallyazásán. A fákat ugyanis erősen visszacsonkolták. Az üggyel kapcsolatban természetkárosítás jogcímén ismeretlen tettes ellen feljelentést teszünk”.

Az ott lakó hölgy a Napló újságírójától értesült a városházi feljelentésről, és értetlenül fogadta. Elmondta, hogy a közterületen álló fákat engedéllyel, szakemberrel, 60 ezer forint saját költségen ­gallyaztatták.

HBN

A teljes cikk a Napló pénteki számában olvasható.