Fekvenyomás: a magyar bajnoki 2. hely után irány az Európa-bajnokság

Szabó Sándor és Ildikó egy korábbi versenyen
Szabó Sándor és Ildikó egy korábbi versenyen - © Fotó: dvscboxing.hu
Debrecen – Szabó Sándor (és most már pár hónapja, a vele edző húga, a szintén a DVSC klubvezetésében dolgozó Szabó Ildikó is) a hazai fekvenyomás versenyeinek rendszeres látogatója. Legutóbb a magyar bajnokságon vettek részt, és kategóriájukban egyaránt 2. helyet szereztek. Ami viszont következik, még ennél is nagyobb kihívás lesz: június 15-18. között a Gyulán megrendezendő Európa-bajnokságon is két Szabóért szoríthatunk.

A szerencsi fekvenyomó magyar bajnokságon Szabó Sándor kicsit mérgesen vette tudomásul, hogy a precíz (talán túlontúl akkurátus) bírók 2-1 arányban elvették azt a gyakorlatát, amely során 160 kg-ot ért el. Ez hivatalos eseményen egyéni csúcs lett volna Sanyitól (edzésen teljesítette már), ám így 155 kg maradt a hivatalos jegyzőkönyvben aznapi maximális eredményként. Ezzel 2. lett a DVSC bokszklub elnöke a masters 2 kategóriában. Mint Sanyi elmondta, nem érezte, hogy bármi hiba lett volna gyakorlatában, és elsőre nem is értette, hogy miért nem adták meg a bírók:

Úgy jártam, mint Nagy Timi a világbajnokságon, hiszen a bírók 2-1-re elvették a 160 kilós gyakorlatomat, megfosztva ezzel a magyar bajnoki címtől. Én úgy éreztem, hogy könnyen kiment, nem tudom, mit láttak rossznak…

Szabó Ildikó a masters 1 kategóriában 57,5 kg-ig jutott, ami folyamatos fejlődést mutat nála. Ezzel ő is ezüstérmet vehetett át.


s1

Szabó Sándor a bajnokságon, gyakorlat közben | Fotó: dvscboxing.hu


Fekvenyomásnál a döntnökök árgus szemekkel nézik – többen, különböző oldalakról -, hogy a versenyző hogyan tartja a testét, a csípője vagy a lába hogyan helyezkedik el, aztán nem lehet lendületből kinyomni a súlyt, illetve képes-e ütemre (gyakorlatilag vezényszóra) elvégezni a fekvenyomás egyes fázisait. Ha ezek közül valami nem stimmel, elvehetik a gyakorlatot. Persze ez olykor – mint látjuk a fenti esetben is – véleményes dolog.

Mint Szabó Sándor kijelentette, már nem foglalkozik a múlttal, csakis előre tekint. Az Eb-n pedig célja a 160 kg ismét, ez nem is lehet kérdés.

A kontinensviadalon Sanyi az 50-54 évesek (110 kg), míg Ildi a 45-49 évesek (82,5 kg) között fog indulni és képviselni a magyar színeket.

– Koppányi Szabolcs –
dvscboxing.hu
hirdetés