„Fantáziája mindenkinek van”

Akt.:
Fésűs Éva
Fésűs Éva - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Fésűs Éva első meséit a kisfiának írta, azután az egyiket beküldte a rádióba, 1955-ben le is adták. Interjú.

Csupafül 22 meséje, A palacsintás király, Tapsikáné fülönfüggője, Nyúl a cilinderben. Néhány cím abból az életműből, amit a közel 90 éves írónő, Fésűs Éva osztott meg velünk, hogy generációk nőjenek fel az olvasás szeretetében. A Sün Barnabás gyermekmagazin napokban megjelenő téli számában az írónő arról beszél, hogy mit jelent neki a mese. Ebből közlünk részleteket, a teljes interjú a hamarosan megjelenő magazinban olvasható.

Kivételes fantáziájának mi a forrása?

Fésűs Éva: Olyan, hogy ihlet nincs, legalábbis én nem tapasztaltam. Ötlet van, téma adódik, esetleg valamilyen élmény is, de ez nem elég, meg kell ragadni és eljátszani vele, amíg kerek egész nem lesz belőle. Fantáziája mindenkinek van, fejleszthető, vagy elsorvasztható, főleg, ha valaki folyton a tévében készen kapott képeket bámulja kritikátlanul. Én annak idején a nagymamám mesélő hangját hallgatva mindent elképzeltem, minden igazságos és szép lett, mulattatott vagy megvigasztalt, és megmaradt az emléke.

Kinek a „felelőssége” ma a gyermekek irodalommal (nem pusztán a tantárgy, hanem az olvasás) való megismertetése, az olvasóvá való nevelés?

Fésűs Éva: Minden gyerek az iskolában ismeri meg a betűket és tanul meg olvasni, de hogy olvasni szeressen is, az már a szülei, az egész családjának a felelőssége. Attól függ, szellemileg mennyire igényesek otthon, ők maguk mutatnak-e példát, rávezetik-e a gyereket a könyvek és az egész irodalom szeretetére, mert az nem lehet feladat, csak örömforrás, ami magától jelentkezik, és egy életen át is megmarad.

Karácsonyra a Kairosz Kiadó újra megjelenteti az Aranypofácska című könyvét. Mit üzen a mű a gyerekeknek?

Fésűs Éva: „Csak magaddal törődj, fiacskám, senki mással!” Hörcsi Lajcsi ezt korán megtanulta és eszerint is él. Gyűjtögetve dolgozik látástól vakulásig. Szépen telik a kamra, valami mégis hiányzik, és ez néha nyugtalanítja. Mi lehet az? Meg fogja-e találni? Mit tehet ebben a könyörtelen hörcsögvilágban, hogy mégis jó és szép legyen élni? Erről szól ez a mese.

Barak Beáta